Rusava

Evangelický kostel sv. Trojice

Pozdně barokní kamenný kostel Českobratrské církve evangelické, jehož základní kámen byl posvěcen 23. července 1865. Jeho stavba trvala celkem sedmnáct let. V říjnu roku 1882 byl na věž kostela vytažen zvon, který spolu s křišťálovým lustrem darovala rusavská rodina Mozolů. Velkolepé stavební dílo by nevzniklo bez celé řady finančních sbírek, pomoci moravského zemského výboru nebo Spolku Gustava Adolfa z Vídně.

Katolický kostel Povýšení sv. Kříže

katolicky_kostel.jpg, 314x235, 13.86 KB

Ke stavbě katolického kostela, fary a katolické školy na Rusavě došlo v roce 1774 na základě dekretů Marie Terezie. Na výzdobě kostela se podíleli prostí a věřící lidé a k jeho vysvěcení došlo v roce 1787. Před vchodem do kostela se nachází velká socha Panny Marie Lurdské, kterou věnovali manželé za navrácení zdraví. Kříž u kostela pochází z doby vysvěcení a byl pořízen ze sbírky občanů. Z vnitřního vybavení je památný hlavní oltář, který darovali věřící z Holešova v roce 1860.

Muzeum Rusava

muzeum_2.jpg, 314x235, 14.94 KB

Památník obce připomíná osobitou historii obce, kulturu a způsob života obyvatel, věnuje se lidové kultuře a umění, představuje tradiční řemesla, nářadí, valašské kroje, dřevěný nábytek a další výrobky, které patřily ke každodennímu životu rusavského lidu. Historie i současnost obce je také plně svázána s řadou umělců, kteří si Rusavu oblíbili a nechali se jí inspirovat. Ve výstavní síni muzea jsou vystavena výtvarná díla od malířů Adolfa Kašpara, Jana Kobzáně, Františka Ondrůška, Ludvíka Schneiderky, Marie Gardavské, Františka Podešvy, Františka Hlavici, Jana Uruby, Stanislava Stanovského, Marty Makovské aj.

Adresa

Rusava

Kontakt

Turistické cíle

Evangelický kostel sv. Trojice Rusava
mapa
Pardus, vrchol Rusava
mapa
Kašparova vila Rusava
mapa
Muzeum Rusava - Památník obce Rusava
mapa
Zřícenina hradu Chlum
Zřícenina hradu Chlum Rusava
mapa

Kalendář akcí

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí • Realizace web studio dat