Památky

Hlavní perlou Hostýnských vrchů je Svatý Hostýn s bazilikou Nanebevzetí Panny Marie a křížovou cestou od Dušana Jurkoviče. Je to nejvýše položené mariánské poutní místo na Moravě. Jeden ze základních kamenů Národního divadla pochází právě z Hostýna.

Na vrcholu Hostýna bylo objeveno staré keltské oppidum z doby před 2500 lety postavené v místě staršího hradiště z období kultury lidu popelnicových polí. Objeveny byly rovněž nálezy z období Velkomoravské říše, kdy zde bylo bohoslužebné místo.

U Brusného stával hrad Křídlo, ve kterém v 15. století existovala jedna z největších dílen na falešnou ražbu mincí na Moravě. Poblíž Chvalčova najdete Obřany, druhou nejvýše položenou hradní zříceninu na Moravě. Poblíž Rajnochovic můžete vidět zbytky hradů Zubříč a Šaumburk, které byly v historii úzce spjaty. Šaumburk v době svého vzniku patřil mezi největší hrady na Moravě. Zámek v Bystřici pod Hostýnem je zajímavý tím, že majitelé jej nepřestavovali, ale k starým budovám přistavovali novější, odpovídající dobovému stylu. Posledními šlechtickými majiteli byli Loudonové, potomci slavného generála. V zámku kromě netradiční prohlídky můžete navštívit řadu expozic a výstav.

Církevním centrem celého regionu je Svatý Hostýn s bazilikou Nanebevzetí Panny Marie, křížovou cestou od Dušana Jurkoviče, kaplí sv. Jana Sarkandera a Vodní kaplí. Ve Svatohostýnském muzeu se můžete dozvědět kromě historie Svatého Hostýna i o fauně a floře Hostýnských vrchů.

V obci Rusava se dochovalo několik valašských dřevěnic. Pozornost si zaslouží také roubená vila Adolfa Kašpara z roku 1932. V obci Brusné se zachovalo mlýnské vodní kolo starého panského mlýna z 15. století, který byl přebudován na rodinný penzion.

Zajímavým technickým dílem je lesní klauza na splavování dřeva v Rajnochovicích.

Raritou je rozhledna na Svatém Hostýně, postavená v roce 1898. Její součástí je i kaple. Krásný výhled je z nově vybudované dřevěné rozhledny na Marušce na vrcholu Trojáku a rozhledny na Kelčském Javorníku.

Turistické cíle

Malé muzeum kovářství Holešov
mapa
Muzeum v přírodě Rymice Rymice
mapa
Větrný mlýn Rymice Rymice
mapa
Exkurze v TONu Bystřice pod Hostýnem
mapa
Expozice karpatského salašnictví v Hostýnských horách Držková
mapa
Muzeum Rusava - Památník obce Rusava
mapa

Kalendář akcí

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí • Realizace web studio dat