Dobrčice

Obec Dobrčice se nachází asi 7 kilometrů jihovýchodně od Přerova. Rozkládá se na 220 hektarech a v současnosti má 205 obyvatel.

Dobrčice leží na severním úpatí Přestavlckého lesa a rozkládají se na pravém břehu Dobrčického potoka v údolí od východu k západu. Jádro vesnice se rozprostírá na obou stranách jediné silnice vedoucí z obce. Uprostřed vesnice stojí kaple z roku 1773, na východní straně kaple je pomník se jmény padlých v boji za svobodu.

První písemná zmínka o Dobrčicích pochází z roku 1356, kdy je v Zemských deskách olomouckých uveden Budek de Dobrcizc. Podle vesnice se nazývala původně vladycká, později rytířská a panská rodina Říkovských z Dobrčic, která vymřela roku 1867 maršálkem Leopoldem, svobodným pánem Říkovským z Dobrčic.

Obec byla přifařena a do roku 1882 i přiškolena k Horní Moštěnici. V roce 1882 zde byla postavena jednotřídní škola. Z bývalé školy je v současné době kulturní dům a sídlo OÚ. V obci působí Sbor dobrovolných hasičů Dobrčice a služby poskytuje obecní knihovna.

Adresa

Dobrčice
Dobrčice 4
750 02 Dobrčice

Kontakt

telefon: 581 224 107

Kontaktní osoba

Obecní úřad

Turistické cíle

Památník padlým a zemřelým vojínům ve světové válce s pamětní deskou partyzánovi Dobrčice
mapa
Kaple P. Marie Dobrčice
mapa
Památník osvobození Rudou armádou Dobrčice
mapa

Služby

Kalendář akcí

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí • Realizace web studio dat