Dovolená

Jízda na kole, procházky přírodou, projížďky na koni, koupání, lezení po skalách, lyžování a mnoho dalších podob může mít aktivní letní nebo zimní dovolená v Podhostýnském mikroregionu.

Hostýnská magistrála

Hostýnská magistrála představuje naprosto unikátní možnost putování po Hostýnských vrších. Páteřní trasa i její zajímavé odbočky měří celkem 52 km a jsou doplněny odpočívadly a číslovanými informačními tabulemi. V létě se po magistrále můžete vydat pěšky, na kole i na koni, v zimě je připravena pro rekreační i velmi náročné běžkaře. Turistická střediska nabízí občerstvení i ubytování šité na míru vašim požadavkům.

Letní dovolená

Přírodu Hostýnských vrchů představují naučné stezky Hostýnské vrchy a Chodník Masarykových. Jedinečný výhled na Hostýnské vrchy nabízí rozhledna na Hostýně nebo rozhledna na Marušce na vrcholu Trojáku. Na nejvyšší hoře Hostýnských vrchů Kelčském Javorníku je nově postavena 35 m vysoká rozhledna Kelčský Javorník, která nabízí výhled do všech světových stran. Kromě Hostýna jsou hlavními turistickými centry oblasti Rusava, Rajnochovice a kopce Tesák a Troják. Vede tudy množství turistických značek a řada značených cyklotras.

Na sjezdovce Cvičná louka na Tesáku můžete zažít adrenalinový zážitek sjezd na horských koloběžkách nebo v doprovodu instruktora dlouhý sjezd Tesák-Chvalčov v délce 8 km. Ceník zde.

Z koňského hřbetu je nejkrásnější pohled na svět. I do Hostýnských vrchů můžete vyrazit na vyjížďku z ranče v Rajnochovicích či z Brusného.

Kromě turistických a cykloturistických tras jsou k dispozici koupaliště v Bystřici pod Hostýnem, Osíčku nebo na Rusavě. Na Rusavě je voda vyhřívaná solárními kolektory, které jsou svojí plochou největším funkčním fototermickým systémem v celé ČR. K vodní rekreaci se využívají přehrady Rusava nebo požární nádrž v Držkové.

V oblasti Skalného se nacházejí atraktivní lezecké terény. Hostýnské vrchy jsou i rájem houbařů.

Zimní dovolená

Zalyžovat si můžete ve Skiareálu Troják, Tesák či Rusava. Lyžařská střediska doplňují půjčovny lyžařského vybavení a lyžařské školy. V zimě má Hostýnská magistrála ideální podmínky pro běžecké lyžování. Na své si zde přijdou jak začátečníci, tak i náročnější lyžaři.

Hostýnské vrchy jsou také domovem Hostýnského Yettyho. Pokud budete mít oči otevřené, určitě ho někde potkáte!

Turistické cíle

Kostel Nanebevzetí Panny Marie Holešov
mapa
Černá kaple Holešov Holešov
mapa
Svatý Hostýn Chvalčov
mapa
Bazilika Nanebevzetí Panny Marie na Hostýně Chvalčov
mapa
Kostel sv. Anny Holešov
mapa
Stará křížová cesta Chvalčov
mapa

Kalendář akcí

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí • Realizace web studio dat