Příroda

Hostýnské vrchy jsou vyhledávanou turistickou oblastí, která nabízí široké spektrum sportovně – rekreačních aktivit a akcí po celý rok. Otevírá se Vám hustá síť pěších a běžeckých tras, cyklotras a zimní lyžařská střediska.

Najít v dnešní době místo, kde by člověk mohl být sám a tiše přemýšlet, je stále těžší. Hostýnské vrchy v zimě i v létě ožívají turisty, cykloturisty, lyžaři. Přesto jsou stále místa, kde s velkou pravděpodobností narazíte nanejvýš na zatoulaného sběratele brouků. Je třeba jen uhnout z hlavní trasy, vydat se mimo značené turistické cesty a občas třeba šplhat přes kameny či přeskakovat vodní příkopy.

Jedním takovým místem je Čerňava. Je opředená řadou legend, můžete se vyfotit u Čertova sedla či nakouknout do jeskyně na Smrduté.

Hostýnské vrchy jsou chráněny jako přírodní park. Jejich území pokrývá síť maloplošných rezervací a památek chránící zejména příklady zachovalých lesních porostů, například přírodní rezervace Čerňava, Sochová, Kelčský Javorník, Obřany, Tesák nebo přírodní památka Bernátka. Jiným chráněným fenoménem jsou horské louky (přírodní památky Na Jančích, Pod Kozincem či Stráň).

Studánky lemují snad každou turistickou stezku v Hostýnských vrších. Některé nemůžete minout, jiné vyžadují pátrání v krajině.

V oblasti Skalného se nachází například skalní útvar Orel, skalní věž Zub nebo skála Žába.

Přírodu Hostýnských vrchů představuje expozice Svatohostýnského muzea a několik naučných stezek. Naučná stezka Hostýnské vrchy prezentuje přírodní, technické i historické zajímavosti tohoto území. Naučná stezka Chodník Masarykových seznamuje s krajinou a historií Chvalčova a okolí.

 

Turistické cíle

Troják Hošťálková
mapa
Tesák Chvalčov
mapa
Paintball areál
Paintball areál Holešov
mapa
Ski areál Troják Rajnochovice Hošťálková
mapa
XX. Běh na Svatý Hostýn Bystřice pod Hostýnem
mapa

Kalendář akcí

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí • Realizace web studio dat