Horní Moštěnice

Obec leží v bezprostřední blízkosti okresního města Přerov, na silnici spojující Přerov z Hulínem a Otrokovicemi. V obci žije 1551 obyvatel, kteří bydlí v 560 domech. V obci jsou tři prameny minerálních vod - 2 oficiální. Nejznámější je "Hanácká kyselka".

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1131, kdy obec náležela arcidiakonátu přerovskému. Název obce pochází z dávné minulosti, kdy v době velkomoravské říše tudy procházela cesta spojující Velehrad s Přerovem a Olomoucí. V té době zde byla řada močálů a bažin, proto musela být cesta tvrzena, aby mohla být sjízdná. K tvrzení cesty se používalo proutěných otýpek tzv. moštin. Podle toho pak byla pojmenována obec.

Sídelní útvar pokrývá mírné západní a jižní svahy tak zvaných " Švédských šancí " na rozloze 982 ha. Název " Švédské šance "pochází z dob třicetileté války, kdy zde bylo opevnění švédských vojsk a vojáci odtud podnikali výpady do okolních obcí.

Řeka Moštěnka, která protéká obcí nesla v minulosti jméno "Stvola" což je druh vrby. V dávných dobách byly břehy řeky hojně lemovány touto vrbou a proto dostala název "Stvola". ýznamný je strom, který roste v zámecké zahradě - jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba "Pendula").  Jeho stáří je více jak 100 let. Má atypický tvar koruny stromu. Významný je strom, který roste v zámecké zahradě - jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba "Pendula").  Jeho stáří je více jak 100 let. Má atypický tvar koruny stromu.

Kulturními památkami, které  v obci najdete, jsou dva boční oltáře ve farním kostele Nanebevzetí Panny Marie, socha sv. Floriána na náměstí Dr.M.Tyrše, boží muka u silnice I/55 mezi Horní Moštěnici a Říkovicemi, socha Jana z Nepomuku u mostu přes Moštěnku, farní kostel Nanebevzetí Panny Marie, Švédské šance - pozůstatky opevnění z třicetileté války, jinan dvoulaločný.

Je zde MŠ, ZŠ pro 1. - 9. ročník, zdravotní středisko - praktický lékař. dětský lékař, zubní lékař, pošta, kino místní knihovna, 4 obchody s potravinami, z toho jedna večerka, 5 restauračních zařízení a občerstvení a další široká škála drobných živnostníků.

Kulturní život obce, jehož organizátory jsou obecní úřad, spolky a sdružení občanů, MŠ, ZŠ, je dosti pestrý. Pravidelně je pořádán dětský den k MDD, kácení máje, hodové slavnosti, vánoční koncerty, výstavy prací žáků MŠ a ZŠ k vánočním a velikonočním tradicím, dětské šibřinky, plesy spolků a sdružení. Dloholetou tradici má soutěž ve společenském tanci skupin C a D "Moštěnská hanačka". 

 

 

Adresa

Horní Moštěnice
Dr. A. Stojana 120/41
751 17 Horní Moštěnice

Kontakt

telefon: 581 224 122

Kontaktní osoba

Obecní úřad

Turistické cíle

Památník obětem I. světové války s deskou obětem II. světové války Horní Moštěnice
mapa
Socha sv. Jana Nepomuckého Horní Moštěnice
mapa
Kostel Nanebevzetí P. Marie Horní Moštěnice
mapa
Kaple P. Marie Horní Moštěnice
mapa
Zámek s parkem Horní Moštěnice
mapa
Socha sv. Floriána Horní Moštěnice
mapa

Služby

Kalendář akcí

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí • Realizace web studio dat