Kultura

Milovníci kulturních a společenských akcí si v regionu Hostýnsko zcela jistě příjdou na své. Všechny akce jsou zde pravidelně aktualizovány a věřte, že možností je dost, stačí si jen vybrat!

Pro oblast Hostýnských vrchů je typický valašský folklór. V řadě obcí působí valašské soubory. Během roku se v obcích slaví Tři králové, tradiční vodění medvěda, velikonoční klapotání s koledou, vynášení Mařeny, pálení čarodějnic, stavění máje, kácení máje, poutě, hody, Mikuláš, rozsvěcení vánočního stromu a živý Betlém. V Bystřici pod Hostýnem se každý rok střídá mezinárodní folklórní festival Na Rynku s menším folklórním festivalem Podhostýnské září.

Každoroční program je obohacen o divadelní představení, koncerty a další jedinečné akce. Navštívit můžete tradiční Bystřické zámecké slavnosti. Pro mladé je zde připraven festival alternativní rockové a punkové hudby Alternativa.

Nespočet poutí na Svatém Hostýně přitahuje davy poutníků ze širokého okolí.

Díky podmínkám, které nabízí Hostýnské vrchy, se zde koná mnoho běžeckých a cyklistických závodů a také další sportovní akce. K nejznámějším patří Běh na Svatý Hostýn, závod horských kol Rusavská padesátka, pěší pochod Hostýnská osma či Nordic walking maraton. Pro celou rodinu je pořádán noční pochod Hostýnskou magistrálou a zimní závod na běžkách Hostýnský YEŤTY, při kterých můžete spatřit Yettyho, maskota Hostýnských vrchů. Své úspěchy také slaví Házená Bystřice pod Hostýnem, minigolfisté či fotbalové kluby jednotlivých obcí.

 

Kalendář akcí

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí • Realizace web studio dat