Hostišová

Obec Hostišová se rozkládá asi 12 km severozápadně od Zlína a je z velké části obklopena lesy. Žije zde okolo 460 obyvatel, celková katastrální plocha obce je 265 ha.

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1397, kdy je název obce zaznamenán jako Hosstyssowa Lhota.

K nejvýznamnějším historickým památkám v obci patří barokní kříž z kamene z roku 1756. Ve středu obce byla roku 1869 postavena na místě původní zvonice Kaple Navštívení Panny Marie. V obci jsou také tři pomníky, rumunským vojákům, kteří za obec položili život ve II. světové válce, památník partyzána Metoděje Ponížila, který padl 5. 5. 1945 a paradesantní skupině CLAY-EVA v místě jejího seskoku v údolí Trnovce. V katastru obce se také nachází památný strom - Prajzovská hruška.

V Hostišové se udržuje tradice Vodění medvěda a setkávání u vánočního stromu přátelství.  Ženský pěvecký sbor Bábinky pořádá důchodcovský ples a každoročně se koná folkové koštování a koštování slivovice. V obci působí Myslivecké sdružení, Sbor dobrovolných hasičů, pěvecký sbor Bábinky, folkový kvartet Hostband, Dětské divadlo, občanské sdružení Horizont Hostišová a trampské osady Netopýr a Údolí děsu.

Adresa

Hostišová
Hostišová 100
763 01 Hostišová

Kontakt

telefon: 577 121 089

Kontaktní osoba

Obecní úřad

Turistické cíle

Služby

Kalendář akcí

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí • Realizace web studio dat