Navštivte
Vinařství Hřiba
Vinařství Stanislava Hřiby bylo založeno v roce 1989 a navazovalo na rodinnou tradici. V posledních letech se vinařství věnuje také syn. Společně hospodaří na vlastních vinicích o výměře pět hektarů a celkem v pěti sklepích. V centru Čejkovic budují Hřibovi vinařský dvůr se sklepem, výrobními prostory a ubytováním pro 45 osob. Stavení po předcích prochází náročnou a citlivou rekonstrukcí a již první výsledky dávají tušit, že vzniká reprezentativní areál, který bude moravskému vinařství dělat zcela jisgě dobré jméno.
Vinařství Hřiba zpracovává pouze vlastní hrozny na víno, které asi z 30% lahvuje a ze 70% prodává jako sudové. Mezi speciality patří Neronet a rosé vyráběné z odrůdy Modrý Portugal. S produkcí vinařství je možno seznámit se přímo při ochutnávce mezi sudy, kde lze degustovat i archivní ročníky zpětně až do roku 1984, ale také ve vinotékách v Praze, Brně, Liberci, Českých Budějovicích, Ostravě, Zlíně, Přerově a Kroměříži.
Návštěvník může zavítat do tohoto sympatického čejkovického vinařství s jistotou vlídného přijetí. Vína zaujmou určitou seriózností zpracování. To se projevuje například u Veltlíského zeleného 2003, které výrazně voní po pampeliškovém medu a zanechává pěkný, plný dojem. Tramín červený 2004 má velmi atraktivní světle zlatou barvu, jeho odrůdové tóny se projevují velmi nenápadně a jemně a mohou zaujmout i tradiční odpůrce tramínů. Z červených vín tohoto vinařství můžeme upozornit na příjemně pitelný Modrý Portugal 2003 se zvláštní chuťovou stopou přezrálých višní, která přechází pozvolna k hořké čokoládě, Modrý Portugal 2004 s vůní povidel a kulatou hebkou a komplexní chutí, nebo na André 2004, které voní po třešních macerovaných v alkoholu, ve vyvážené chuti má drsnější třisloviny a tabákové tóny. K nejatraktivnějším vínům Hřibových však patří kabinetní rosé vyrobené z hroznů odrůdy Modrý Protugal ročníku 2004. Toto elegatní suché víno působí sladkým pevným a opojným dojmem, je plné ovoce - ve vůní exotického, především ananasu, v chutí zase cítíme lesní plody, zejména jahody a maliny.
Vína z tohoto vinařství jsou cenově dostupná a přímo předurčená pro nejrůznější experimenty se snoubením v gastronomii.