Luhačovice

Luhačovice, město mnoha pramenů, jsou jedním z výchozích bodů pro poznávání Chráněné krajinné oblasti a biosférické rezervace Bílé Karpaty.

Nedaleko města se nachází přírodní památka U Petrůvky, kterou tvoří pastvina s výskytem vstavače obecného. Unikátní přírodní zajímavostí Luhačovic je především 16 hydrouhličitanochloridosodných kyselek a jeden sirný pramen, které vyvěrají na území města. Každou hodinu se zde na povrch dostává 15 tisíc litrů minerální vody! Některé z pramenů jsou volně přístupné veřejnosti, a to Vincentka, Ottovka, Aloiska, dr. Šťastného a sv. Josefa. Jiné, např. Janovka, Elektra, Jubilejní, Sírný, Jaroslava, se používají ke koupelím a inhalacím v léčebných zařízeních.

Luhačovickým údolím protéká říčka Horní Olšava zvaná také Šťavnice nebo Ščavnica. V roce 1928 byla na jejím toku, asi 2 km od centra lázní, dobudována údolní přehrada. Zachycuje nenadálé přívaly vod a chrání lázeňské náměstí před dříve tak častými povodněmi. V současnosti je vyhledávaným rekreačním cílem.

Adresa

Luhačovice
763 26 Luhačovice

Kontakt

telefon: +420 577 197 411

Turistické cíle

Lázně Luhačovice
mapa
CHKO Bílé Karpaty
mapa
Vincentka
mapa
Stavby Dušana Jurkoviče
mapa
Jurkovičův dům
mapa

Služby

Kalendář akcí

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí • Realizace web studio dat