Vincentka

Vincentka® je ojedinělá přírodní léčivá minerální voda, velmi silně mineralizovaná, jódová, uhličitá minerální voda hydrogenuhličitano-chlorido-sodného typu, se zvýšeným obsahem fluoridů a kyseliny borité. Vincentku můžete ochutnat jak studenou tak teplou přímo v Hale Vincentky. Využijte také možnosti exkurze do plnírny Vincentky. Více informací se dovíte v Turistickém informačním centru Luhačovice.
Vincentka je nejznámější z luhačovických pramenů.

Vyvěrá hned za kolonádou. Jako jediná ze zdejších vod se může plnit do lahví a její první plnírna byla postavena v Luhačovicích již v roce 1851. Vincentka byla podávána na císařském dvoře a ve vídeňských kavárnách. Byla zdrojem obživy zdejších vodařů, kteří ji vozili potahy  na různá místa do Rakouska a Uher.

Po druhé světové válce vznikla nová plnírna za kolonádou, tato byla  v roce 1976  zmodernizována. V roce 1993 plnírnu zprivatizovala firma Helios, ale po třech letech činnost ukončila a provozy byly uzavřeny. V současné době se plněním Vincentky do lahví zabývá akciová společnost LÉČIVÉ VODY, která byla založena závěrem roku 1997, za účelem koupě a obnovení provozu plnírny Vincentky, což se po téměř dvouletém úsilí povedlo. V posledních letech společnost investuje do modernizace provozu a rozšíření kapacit. Narůstající poptávka po kvalitních produktech řady Vincentka, potvrzuje vracející se důvěru zákazníků k přírodním produktům.

 

 

Pitné kúry Vincentky

Léčivá voda Vincentka je určená k pitným kúrám, kloktání, inhalacím. Měla by se podávat dvakrát denně nalačno, v dávce 2,5 - 3,5 dcl. Pitná kůra by měla trvat 15 - 20 dní. Pije se studená nebo ohřátá. Během příští půlhodiny po pitné kůře se nedoporučuje konzumace jídla ani pití. Vincentka svým obsahem a vyvážeností minerálních solí a prvků umožňuje rozpouštění hlenů v dýchacích cestách, žaludku a střevech, je doporučována k pitným a inhalačním kúrám při onemocnění cest dýchacích, hlasivek, při chorobách látkové výměny, vředové choroby žaludku, dvanácterníku a jejich pooperačních stavech, při vleklém zduření jater, diabetes melitus, chronické pancreatitidě.

 

 

Vincentka regeneruje

Málokdo ví, že tato voda pomáhá regenerovat vnitřní prostředí člověka po velkých ztrátách potu (sport, těžká fyzická práce, horečnatá onemocnění), upravuje metabolismus po alkoholových excesech. Jeden doušek Vincentky postačí k uhrazení denní dávky jódu, může sloužit k prevenci zubního kazu u dětí (0, 25 l denně) a je vhodná jako přírodní doplněk výživy pro sportovce, děti, těhotné ženy a rekonvalescenty.

 

Adresa

Hala Vincentka
Lázeňské náměstí
Luhačovice

Kontakt

telefon: +420 577 133 980

Najdete v okolí

Turistické cíle

Vladimír Ohlídal ART GALLERY
Vladimír Ohlídal ART GALLERY
0.1 km
mapa
Jurkovičův dům
0.2 km
mapa
Stavby Dušana Jurkoviče
0.4 km
mapa
Lázeňské divadlo
Lázeňské divadlo
0.4 km
mapa
Skatepark Luhačovice
0.7 km
mapa
Luhačovická přehrada
0.7 km
mapa

Kalendář akcí

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí • Realizace web studio dat