Luhačovice

Zajímá vás, které významné osobnosti v Luhačovicích pobývaly, co všechno zdejší lázně dokáží vyléčit nebo jaké jsou typické suvenýry z Luhačovic?

Nádherně tyto věci popsal pan Jiří Minařík a za neotřelý kompilát turistické nabídky největších moravských lázní s přihlédnutím na přítomnost osobnosti světové hudby Leoše Janáčka a s mimořádnou "gastronomickou" nabídkou luhačovických léčivých pramenů obdržel cenu Czech Travel Press 2010.  

str.2 (.jpg, 6.16 MB)
Závěr (.jpg, 3.09 MB)

Významné osobnosti

Mnozí umělci se v Luhačovicích léčili a stali se příznivci lázní. Patřil k nim Leoš Janáček, který navštívil Luhačovice pětadvacetkrát, měl je rád, staly se mu místem léčení, odpočinku, skladatelské činnosti i osudovou inspirací. V Luhačovicích vznikla větší část Glagolské mše a náčrtky k opeře Liška Bystrouška. Luhačovicko mu bylo i vděčným krajem pro sběr lidových písní. V Luhačovicích rád pobýval a tvořil spisovatel František Kožík. Příjemné přírodní prostředí a neopakovatelná atmosféra Luhačovic se staly inspirací mnoha fotografů a malířů. Někteří z nich se v Luhačovicích usadili natrvalo, jako Otto Otmar a Karel Zápeca, impresionista František Pečinka a grafik Jiří Pacák. Luhačovice jsou neoddělitelně spjaty s tvorbou Antonína Slavíčka, Joži Úprky, Zdeňky Vorlové a mnoha dalších. Z osobností nemůžeme opomenout zakladatele moderních lázní MUDr. Františka Veselého a jeho manželku Marii Calmu.

Prameny v Luhačovicích

Na území Luhačovic vyvěrá 16 hydrouhličitanochlorido- sodných kyselek a jeden sirný pramen. Nejznámějšími minerálními prameny jsou Vincentka, Aloiska, Ottovka, Pramen Dr. Šťastného a Sv. Josefa. Teplota vyvěrající vody se pohybuje mezi 10 - 12 °C. Luhačovické vody jsou považovány za jedny z nejúčinnějších v Evropě pro vysoký obsah minerálních látek a pro vynikající proplynění volným kysličníkem uhličitým.

Léčení

V Luhačovicích se léčí onemocnění dýchacího ústrojí (astma, alergická onemocnění dýchacích cest, chronická bronchitida, poruchy hlasu a chraptivost, pooperační stavy dýchacích cest), nemoci trávicícho ústrojí (poruchy trávení a nechutenství, klidové stádium vředové nemoci žaludku a dvanácterníku, stavy po operacích žaludku, jícnu a dvanácterníku), nemoci z poruch látkové výměny (cukrovka, otylost), poruchy pohybového aparátu (bolestivá onemocnění šlach, svalů, úponů, mimokloubní revmatismus, bolestivé syndromy páteře), nemoci oběhového ústrojí (funkčí poruchy periferních cév, lehčí formy hypertonické choroby a nemoci onkologické – onkologické případy po ukončení léčby. V poslední době se v Luhačovicích začíná léčit i neplodnost.

Suvenýry

Vincentka voda v láhvích, Vincentka pastilky, Vincentka krční a nosní sprej, Vincentka koupel, Vincentka zubní pasta. Luhačovická bylinná. Lázeňské oplatky. Pohledy, mapy, průvodci, dárky a suvenýry s logem Luhačovic.

Adresa

Luhačovice
763 26 Luhačovice

Kontakt

telefon: +420 577 197 411

Turistické cíle

Lázně Luhačovice
mapa
CHKO Bílé Karpaty
mapa
Vincentka
mapa
Stavby Dušana Jurkoviče
mapa
Jurkovičův dům
mapa

Služby

Kalendář akcí

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí • Realizace web studio dat