Lázně Luhačovice

Největší moravské lázně, které se od roku 2019 pyšní oceněním European Destinations of Excellence (EDEN), jsou proslulé příznivými klimatickými podmínkami a příjemným prostředím, kterým vetkl přímo pohádkovou podobu architekt Dušan Jurkovič. Základ lázeňské léčby tvoří minerální prameny. Na území Luhačovic vyvěrá 16 hydrouhličitanochlorido- sodných kyselek a jeden sirný pramen. Nejznámějšími minerálními prameny jsou Vincentka, Aloiska, Ottovka, Pramen Dr. Šťastného a Sv. Josefa. Každou hodinu tu na povrch vytéká 15 tisíc litrů vody, která je pro vysoký obsah minerálních látek považována za jednu z nejúčinnějších v Evropě. V Luhačovicích probíhá také velké množství kulturních a společenských akcí lákajících k návštěvě. Bližší informace naleznete v sekci Živé Luhačovice na www.vychodni-morava.cz/zive-luhacovice/.

Město je obklopeno krásnou přírodou s čistým vzduchem a příjemným podhorským klimatem. Půvab Luhačovic spočívá v příjemné domácí atmosféře a nezaměnitelném rázu, který městu vtiskly stavby architekta Dušana Jurkoviče. Základ lázeňské léčby tvoří minerální prameny. Vincentka, Ottovka, Aloiska, Amandka a pramen dr. Šťastného jsou využívány k pitné léčbě, zatímco prameny Janovka, Antonínka, Jubilejní, Elektra, U čítárny slouží pro inhalace, koupele v přírodní minerální vodě a další vodoléčebné procedury. Léčí se zde neduhy dýchacího a trávicího ústrojí, nemoci a poruchy látkové výměny a pohybového ústrojí. Léčivé účinky pramenů umožňují nejen úspěšnou léčbu, ale i prevenci možných onemocnění.

Voda z pramenů Vincentka a Amandka se začala využívat k pitným kůrám a v lahvích se rozvážela po okolí. Postupně byly postaveny lázeňské objekty, rostl počet lázeňských hostů a v roce 1885 dosáhl 1500 za sezónu. Po několika letech stagnace byla v roce 1902 založena lékařem Františkem Veselým akciová společnost. Pro rozsáhlou přestavbu a modernizaci získal zmíněného architekta Dušana Jurkoviče. Další výstavba lázeňských objektů pokračovala zejména podle návrhů architektů Emila Králíka a Oskara Pořízky.

V lázních pobývala celá řada známých osobností. Luhačovice si velmi oblíbil hudební skladatel Leoš Janáček, který je v letech 1903 - 1928 pravidelně navštěvoval. V lázních pobývali např. Alois a Vilém Mrštíkovi, Alois Jirásek, F. X. Šalda, J. Jesenský, Ignát Herman, Martin Kukučín, Petr Bezruč, František Kožík, Antonín Slavíček, Josef Suk, Oskar Nedbal a další.

Luhačovice dnes nabízejí odbornou lázeňskou péči i bohatý kulturní a společenský život. Návštěvníci mohou využít sauny, fitcentra a kryté bazény v hotelích, relaxační a rekondiční studia. Pro turisty a cykloturisty jsou ve městě i okolí dobře značené turistické stezky. Pro vodní sporty slouží nedaleká Pozlovická přehrada, v zimě jsou v okolí Luhačovic také podmínky pro běžecké i sjezdové lyžování.

Při návštěvě Luhačovic můžete využít speciálního průvodce - Zvukovou mapu Luhačovic. Nasadíte sluchátka, vezmete do ruky telefon nebo přehrávač a jdete lázněmi. Cestou vám do uší vypráví Dušan Jurkovič, jak se mu dařilo s jeho stavbami, dr. Veselý si zase dělá starosti s rozvojem lázní, Janáček s uvedením Její pastorkyni. Nádherně zpracované rozhlasové hry jsou malými dramaty i veselými historkami, se kterými poznáte lázně zase trochu jinak. Unikátní zážitek!

Adresa

Lázně Luhačovice
Masarykova 950
763 26 Luhačovice

Kontakt

telefon: +420 577 133 980, +420 608 326 255

Najdete v okolí

Turistické cíle

Muzeum luhačovického Zálesí
0.0 km
mapa
Kino Elektra
Kino Elektra
0.0 km
mapa
Galerie Elektra
0.0 km
mapa
Kostel Svaté Rodiny
0.2 km
mapa
Skatepark Luhačovice
0.2 km
mapa
Luhačovická přehrada
0.2 km
mapa

Kalendář akcí

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí • Realizace web studio dat