Rožnov pod Radhoštěm

Rožnov, město s bohatou historií, se chlubí především největším souborem lidových staveb u nás soustředěných ve Valašském muzeu v přírodě. K dalším zajímavým památkám města patří barokní kostel Všech svatých nebo roubený evangelický kostel z poloviny 20. století.

V Rožnově nedaleko náměstí s barokními sochami sv. Jana Nepomuckého a sv. Floriána je barokní kostel Všech svatých postavený v letech 1745 až 1764. V blízkosti někdejšího Lázeňského domu, přejmenovaného na Společenský dům, je pomník s bustou Františka Palackého z roku 1879. Z období let 1950 až 1953 pochází roubená budova sboru českobratrské církve evangelické, postavená dle plánů architekta B. Bareše z Prahy. Uvnitř je pozitiv z roku 1824 od pražského varhanáře Gartnera, přenesený sem z evangelického kostela v Rybníčkách u Příbora. Ve městě je pomník T. G. Masaryka, památník osvobození a pamětní deska se jmény popravených a umučených účastníků boje za národní osvobození a obětí rasové perzekuce.

K prvořadým turistickým lákadlům Rožnova pod Radhoštěm patří Valašské muzeum v přírodě. Nejstarším areálem muzea je Dřevěné městečko. Od roku 1925, kdy bylo poprvé otevřeno pro veřejnost, sem byly postupně přeneseny a znovu postaveny domy z rožnovského náměstí. K nim později dostavěna kopie kostela z Větřkovic a kopie fojtství z Velkých Karlovic. Posledním objektem, postaveným v roce 1974, je rekonstrukce Žingorova domu z rožnovského náměstí. Doplňkem obytných staveb jsou stavby hospodářské, zvonice a studny. Během roku probíhají v areálu Dřevěného městečka lidové slavnosti, připomínající obřady a obyčeje zdejších obyvatel. Nejrozsáhlejším areálem muzea je Valašská dědina. Hospodářské usedlosti, salašnické stavby, mlýn a kovárna jsou umístěny v krajině, která svou členitostí připomíná mnohé vesnice na úbočích Beskyd. Nejmladší součástí Valašského muzea v přírodě je Mlýnská dolina , otevřená 1982. Valcha, mlýn a pila jsou kopiemi objektů z Velkých Karlovic. Lisovna oleje je původní stavbou z 18. století. Hamr je rekonstrukcí provozu z Ostravice. S výjimkou lisovny jsou všechny mechanismy poháněny vodní silou. V roce 1995 bylo Valašské muzeum v přírodě prohlášeno Národní kulturní památkou.

Kromě skanzenu je významnou archeologickou památkou zřícenina hradu Rožnova na kopci Hradisku. Hrad vznikl někdy na přelomu 13. a 14. století a byl pro "nepříležitost jeho" zbořen roku 1538.

Hora Radhošť byla od nepaměti místem, kde se shromažďovali lidé k různým slavnostem.Od pohanských obřadů, přes křesťanské pouti, po národně-osvobozenecká shromáždění. Legendy říkají, že socha pohanského boha Radegasta byla po příchodu Cyrila a Metoděje na Moravu v 9. století povalena a zakopána. Na jejím místě byl postaven symbol křesťanství - kříž, který, tam stojí dodnes. V roce 1898 byla na vrcholu Radhošti postavena kaple v byzantském stylu. V roce 1924-26 byla postavena dřevěná zvonice a pak cela kaple obložena šindelem. Matice radhošťská postavila v roce 1930 bronzové sousoší sv. Cyrila a Metoděje, které vytvořil Albín Polášek. V roce 2000 byla opravena zvonice.

Stručná historie obce

Název městečka, resp. hradu se v německých a latinských pramenech poprvé objevuje ve tvaru Rosenow (1366), Roznaw (1389 a 1403), 1480 hrad Roznow a městečko Roznowecz, později německy Rosenaw (1633), Roznau (1751), Rožnau (1846), Rožnau am Radhost (1915). Původně se jméno Rožnov týkalo hradu a městečko pod ním vzniklé neslo zdrobnělé jméno Rožnovec. Přívlastek pod Radhoštěm byl připojen výnosem ministerstva vnitra 31. 10. 1913.

První zmínka o Rožnově je z roku 1267 v závěti biskupa Bruna ze Schauenburku a zprávě o vesnici Rosenowe, kterou založil. Roku 1310 je zmíněna povinnost zuberských usedlíků odvádět dávky na Rožnov, čímž je míněn asi hrad, který je zmíněn též v přídomku Jana z Kravař na Jičíně a Rožnově (Roznav) v 2. polovině 14. století. Výslovně je městečko Rožnovec poprvé zmíněno až v listině Lacka z Kravař a Helfenštejna na odúmrť pro rožnovské panství z roku 1411. Zřícenina gotického hradu připomíná středověkou historii města. Původně strážní hrádek stál na kopci Hradisko nad městem od 13. století. Postupně se rozrůstal a spolu s hrady Helfštýnem a Hukvaldy sloužil k ochraně Moravy před uherskými nájezdníky. V průběhu let se zde vystřídal šlechtický rod pánů z Kravař, Cimburkové nebo sedmihradský vévoda Petr. Hradního sídla nad městem se zmocnil i loupeživý rytíř Jan z Messenberka. Své zkázy se hrad dočkal v 15. století. Na rozkaz císaře Ferdinanda I. byl částečně rozbořen roku 1539, kdy se v něm usadili zbojníci. Při archeologickém výzkumu se v minulých letech podařilo v prostorách hradní zříceniny objevit unikátní gotické kachle.

Na počátku 19. století měl Rožnov ještě vesměs dřevěné domy, jen na náměstí stály čtyři nízké zděné. První větší jednoposchoďový dům byl vystavěn teprve roku 1839. Jen zvolna se dřevěné městečko měnilo na kamenné. Obyvatelé se převážně živili málo výnosným zemědělstvím a pastevectvím. Podle pastevců - valachů byli osadníci nazýváni Valaši a celá oblast Valašsko. Radhošť a Pustevny jsou podnes spojovány se salašemi, kolibami a početnými stády oveček. Pro příznivé klimatické poměry byly v roce 1820 založeny lázně pro pacienty s plicními chorobami. Zpočátku se léčilo žinčicí a terénními vycházkami, později také koupelemi a elektroléčbou. Největšího rozkvětu dosáhly klimatické lázně na počátku 20. století. Tečku za lázeňskou historií učinila 2. světová válka.

Velký význam pro Rožnov mělo otevření železničního spojení s Krásnem nad Bečvou v roce 1892. Pošta v Rožnově funguje od roku 1850, v roce 1969 byla postavena nová budova poštovního úřadu. K nejstarším zařízením průmyslového charakteru v Rožnově patří mlýny, v roce 1507 zmiňovaný mlýn horní a dolní. Z vrchnostenského mlýna, který vrchnost koupila 1615 od Viktorýna Nešvary, vznikla papírna. Z roku 1664 je dochován filigrán se značkou papírníka Pavla Bimra. Od výroby papíru přešla papírna roku 1862 zcela na výrobu lepenek. Po znárodnění byla v letech 1950-1981 součástí národního podniku Vratimovské papírny, pak se stala součástí národního podniku Olšanské papírny. Z průmyslu bylo na Rožnovsku rozšířeno zejména tkalcovství. Už v roce 1687 je v Rožnově uváděna papírna a od roku 1712 také pivovar. Věhlasu dosáhlo valašské vyšívání. K tradičním výrobkům patřily štípané šindele, dýmky z jalovce a další výrobky ze dřeva. V okolních vesnicích stávaly skelné hutě.

Průmysl v současnosti reprezentuje více než stovka firem, nacházejících se v průmyslovém areálu bývalého podniku Tesla. Tradici pletařství dnes udržuje podnik LOANA, zachovalo se papírenství. I při existenci prosperujícího průmyslu a úspěšně se rozvíjejícím drobném podnikání si město udržuje svůj tradiční ráz.

Rožnov pod Radhoštěm je významným kulturním a zejména turistickým centrem. K 31.12.2011 žilo v Rožnově 16 927 obyvatel.

Adresa

Rožnov pod Radhoštěm

Kontakt

Turistické cíle

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, Národní kulturní památka
mapa
CHKO Beskydy
mapa
Rožnovské pivní lázně
mapa
Turistické informační centrum Rožnov pod Radhoštěm
mapa
Galerie CREARS
Galerie CREARS
mapa

Služby

Kalendář akcí

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí • Realizace web studio dat