Rožnov pod Radhoštěm

Slyšeli jste už o Valašském království, rožnovských skokanských můstcích, žinčicových lázních? A znáte písničku My sme Valaši?

Valašské království

V Rožnově vznikl v roce 1997 projekt na propagaci a rozvoj regionu Beskyd a Valašska - VALAŠSKÉ KRÁLOVSTVÍ. Existují pasy Valašského království, imigrační podmínky, královská měna jurovalšár, známky, noviny atd.

Skokanské můstky

Lyžařský areál měl v roce 1957 největší skokanský můstek s umělou hmotou na světě. V těchto místech vyrůstali naši přední skokani, mezi nimiž je i olympijský vítěz Jiří Raška.

Žinčicové lázně

Počátky rožnovských lázní sahají do roku 1796, kdy tam přivedl první lázeňské hosty krajský fyzik dr. František Kročák. Jednalo se o lázně žinčicové, u nichž bylo počítáno s léčivými účinky teplého ovčího mléka. Roku 1820 nechala vrchnost postavit první léčebný ústav, v němž byly pacientům poskytovány vodní koupele. Před první světovou válkou navštěvovalo Rožnov na tři tisíce hostů, po roce 1918 význam lázní silně upadl. V roce 1924 byl opět obnoven provoz vodoléčebného ústavu a byla v něm zavedena také elektroléčba. Léčily se tu zejména choroby trávicího ústrojí, formy plicních katarů a katarů dýchacích cest. Lázně byly zrušeny až roku 1960.

... a náš kapelník sú strýc Matalík

Osobnosti Mezi významné osobnosti se řadí mj. Antonín Matalík (6. 7. 1880 Valašské Meziříčí - 28. 3. 1955 Valašské Meziříčí), který je považován za autora proslulé písně My sme Valaši. Vyučil se prodavačem textilu. Do odvelení na frontu pracoval na dráze. Po válce pracoval do roku 1925 ve sklárnách a přivydělával si vyučováním hry na housle. Byl válečným invalidou (záducha). Jako houslista hrával v kapele Jana Pelára. Po jeho smrti si založil vlastní kapelu, s níž hrával na tanečních zábavách, výstavách, slavnostech nejčastěji na Meziříčsku a Rožnovsku, ale zajížděl i do Prahy. Účinkoval v ostravském rozhlasu. Velký úspěch měla jeho kapela na zájezdech Valachů do Hradce Králové a Prahy v letech 1940 a 1941.

Adresa

Rožnov pod Radhoštěm

Kontakt

Turistické cíle

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, Národní kulturní památka
mapa
CHKO Beskydy
mapa
Rožnovské pivní lázně
mapa
Turistické informační centrum Rožnov pod Radhoštěm
mapa
Galerie CREARS
Galerie CREARS
mapa

Služby

Kalendář akcí

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí • Realizace web studio dat