Galerie Václava Chada

Galerie Václava Chada se nachází ve zlínském zámku, v citlivě zrekonstruovaných prostorech, které mají návštěvníci možnost spatřit poprvé, protože od poloviny 20. století byly v těchto místech kanceláře a badatelny Muzea jihovýchodní Moravy.

Jméno, které nový výstavní prostor nese, připomíná významnou osobnost zlínské kulturní scény. Václav Chad byl talentovaný malíř a člověk občansky statečný. Absolvent Školy umění firmy Baťa ve Zlíně, později výtvarník v propagačním oddělení Baťových závodů se v říjnu 1944 zapojil do protifašistického odboje a nakonec sám vedl konspirativní skupinu. Kolem půlnoci z 23. na 24. února 1945 ho gestapo zatklo v jedné z budov internátu. Byl zastřelen ve věku pouhých 22 let.

Osobnost Václava Chada dnes připomíná malý pomníček kousek pod Památníkem Tomáše Bati, dále Cena Václava Chada, kterou uděluje Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně mladým umělcům v rámci Zlínského salonu a již zmíněná galerie na zlínském zámku, která nese jeho jméno. Ambicí galerie je reprezentovat jak vztah k výtvarnému umění ve Zlíně, tak i vztah k lidem okolo, schopných pozoruhodných činů a obětí.

V prodejní části galerie si můžete zakoupit výtvarná díla umělců spojených se Zlínem, jako jsou např. Radim Hanke, Petr Nikl, Marian Volráb nebo Petr Stanický.

Vstupné v jednotné výši 50 Kč. Zájemci o komentované prohlídky a organizované skupiny se mohou hlásit na telefonu +420 602 560 020.

O zlínském zámku i galerii Václava Chada naleznete podrobnosti na webových stránkách www.zlinskyzamek.cz a www.gvch.cz.

Součástí prostor zámku je designový obchod Courage a agentura Živý Zlín.

Adresa

Zámek Zlín
Soudní 1
760 01 Zlín

Kontakt

telefon: +420 602 560 020

Kontaktní osoba

Zlínský zámek o.p.s.

Najdete v okolí

Turistické cíle

park Komenského
0.2 km
mapa
Krajská galerie výtvarného umění
0.3 km
mapa
Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně
0.3 km
mapa
Krajská knihovna Františka Bartoše
0.3 km
mapa
14|15 BAŤŮV INSTITUT
0.3 km
mapa
Galerie Kabinet T.
Galerie Kabinet T.
0.3 km
mapa

Služby

Kalendář akcí

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí • Realizace web studio dat