park Komenského

Živoucí srdce města, které je místem odpočinku, setkávání, randění, zábavy a sportu. Východní stranu parku lemuje ulice Školní, první zlínský bulvár, který slouží výhradně pro pěší a nabízí řadu obchůdků s občerstvením.

Park se nachází v samém centru Zlína. Svou rozlohou a náplní nabízí široké využití. Slouží nejen k příjemnému odpočinku, ale i ke sportování. Děti se vyřádí na velkém hřišti s prolézačkami, zvonkohrou, pískovištěm, houpačkami a spoustou dalších atraktivních prvků. Uprostřed parku je moderní altán, nechybí mobiliář i veřejné toalety. V průběhu celého roku se tu koná řada kulturních i sportovních akcí. 

Při procházce parkem narazíte na několik zajímavých druhů dřevin, skupin keřů a okrasných květinových záhonů. Jsou zde také podporovány ptačí a netopýří populace. Na některých stromech uvidíte různé typy budek. Největší z nich je uprostřed parku na buku. Je to černá dřevocementová budka pro zimování netopýrů. Ta je hlavně pro větší druhy netopýrů, např. netopýry rezavé, netopýry parkové a netopýry ušaté. Menší černé úzké budky jsou pro malé druhy netopýrů, např. pro netopýra nejmenšího. Úzké budky s obrázkem netopýra jsou klasické netopýří budky pro letní kolonie, jarní a podzimní přelety apod. Pro ptáky je v parku umístěno krmítko pro zimní příkrm a několik budek pro sýkorky a podobné druhy pro přezimování. V budoucnu se pravděpodobně rozšíří budky i pro jiné druhy ptáků.

Pomník se sochou partyzána od Vincence Makovského je vzpomínkou na vojáky a občany, kteří zahynuli v posledních dnech II. světové války při osvobozování Zlína. 

Po významné rekonstrukci se stal park Komenského Stavbou roku 2014 Zlínského kraje v kategorii Realizace rozvojových projektů měst a obcí, dále Parkem roku 2015 a také Parkem desetiletí 2005–2015.

Správcem parku je Odbor městské zeleně Magistrátu města Zlína.

Zajímá vás, jaké jsou v parku Komenského stromy a chcete vědět více z jeho historie? Podívejte se na brožuru, která je ke stažení níže.

 

Brožura ke stažení (.pdf, 1.86 MB)

Adresa

park Komenského
Zlín

Najdete v okolí

Turistické cíle

Zámek Zlín
0.2 km
mapa
Galerie Václava Chada
0.2 km
mapa
Obchodní dům Zlín
0.3 km
mapa
Kolektivní obytný dům
0.3 km
mapa
Multikino Golden Apple Cinema
0.3 km
mapa
Obchodní a zábavní centrum Zlaté jablko
0.3 km
mapa

Služby

Kalendář akcí

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí • Realizace web studio dat