Krajská knihovna Františka Bartoše

Knihovna Františka Bartoše je největší veřejnou univerzální knihovnou ve Zlínském kraji. Návštěvníkům poskytuje knihovnické a informančí služby, pořádá kulturní a vzdělávací akce pro školy a veřejnost. Tradiční akce jsou každoročně doplněny aktuální nabídkou besed, přednášek, autorských čtení, hudebních pořadů, výstav a soutěží pro dospělé a děti.

Knihovna sídlila v jedné z nejstarších budov ve Zlíně, která byla postavena v roce 1897 podle návrhu architekta Dominika Feye pro účely měšťanské školy. V r. 1933 získala škola nové prostory a v budově byla spolu s dalšími institucemi umístěna i knihovna. Nyní knihovna sídlí v bývalém průmyslovém areálu, v 15. budově 14|15 BAŤOVA INSTITUTU. 

Bohatství knihovny - Knihovní fond 
Základ knihovního fondu představují knihy, noviny a časopisy, zvukové a audiovizuální dokumenty, mapy a hudebniny. Knihovna doplňuje českou literární produkci a podle finančních možností literaturu zahraniční. Na základě příjmu povinného výtisku shromažďuje od r. 2003 periodiku vydanou na území České republiky a knihy vydané ve Zlínském kraji. Knihovna má prostřednictvím internetu přístup do bibliografických a faktografických databází české i zahraniční produkce.

Služby pro veřejnost: vypůjční služby, rezervace odborné literatury a beletrie, studium dokumentů v čítárně a ve studovnách, přístup na internet, poslech a půjčování zvukových dokumentů v hudebním oddělení, zodpovídání bibliografických a faktografických dotazů, zvuková knihovna pro nevidomé a slabozraké, kulturní a vzdělávací akce pro veřejnost atd.

Služby on-line: internetové stránky knihovny, katalog knihovního fondu online, e-bulletin - informační bulletin zasílaný elektronickou poštou (novinky ve fondu, vydané publikace, aktuality)

Knihovna disponuje digitální knihovnou Baťovských novin a knihovnou primátorů.

Pravidelné kulturní a vzdělávací akce: březen - měsíc internetu, čítárna U Čerta s knihou (červen) - doprovodný program Mezinárodního festivalu pro děti a mládež, Týden knihoven (říjen) - celostátní propagační akce knihoven, Zlínské Vánoce (prosinec)

František Bartoš (1837-1906) 
Významná osobnost moravské vzdělanosti a kultury, organizátor vědeckého a národního života druhé poloviny 19. století. Znalec moravských nářečí, filolog, pedagog, kritik, sběratel a vydavatel lidové slovesnosti. V roce 1887 byl jmenován prvním čestným členem Čtenářského spolku ve Zlíně, od roku 1996 nese knihovna ve svém názvu jeho jméno. Knihovna spolu s Muzeem jihovýchodní Moravy ve Zlíně vydala v rámci reedice národopisné dílo Františka Bartoše. Více informací o osobnosti Františka Bartoše i jeho díle lze nalézt na webu www.frantisekbartos.cz.

Adresa

14|15 BAŤŮV INSTITUT
Vavrečkova 7040
760 01 Zlín

Kontakt

telefon: +420 573 032 400
e-mail: info@kfbz.cz

Najdete v okolí

Turistické cíle

Galerie Kabinet T.
Galerie Kabinet T.
0.1 km
mapa
Za Zlínskou architekturou
0.2 km
mapa
Správní budova č. 21 - zlínský mrakodrap
0.2 km
mapa
Pojízdná baťovská kancelář ve výtahu 21. budovy
0.2 km
mapa
Zámek Zlín
0.3 km
mapa
Galerie Václava Chada
0.3 km
mapa

Kalendář akcí

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí • Realizace web studio dat