Uherský Brod

Fašank (800x600, 77.97 KB)
Uherskobrodský jarmark (800x571, 74.59 KB)
Uherskobrodský jarmark (800x600, 87.58 KB)
Uherskobrodský jarmark (800x600, 76.51 KB)
Dny Naardenu (800x600, 87.71 KB)
Dny Naardenu (800x586, 104.25 KB)
Dny Naardenu (718x600, 83.50 KB)
Dny památek (800x600, 57.77 KB)
Dny památek (786x600, 74.95 KB)
Dny památek (800x600, 93.96 KB)
Kateřinský jarmark (450x600, 67.84 KB)
Kateřinský jarmark (800x598, 79.22 KB)
Kateřinský jarmark (800x598, 91.28 KB)
Sedmnáctitisícový Uherský Brod je proslulý Muzeem Jana Amose Komenského, nejvýznamnějším komeniologickým pracovištěm v České republice.

Na mezinárodní úrovni uchovává odkaz a dílo Učitele národů, nabízí a zároveň pečuje o tradiční lidovou kulturu a historii. Návštěvníkům nabízí stálou expozici „Komenský lidstvu“, která je věnována životu a dílu tohoto významného rodáka. Výstava je doplněna o expozici regionální historie a etnografie s názvem „Starožitnosti Uherskobrodska“.

Reprezentanty kulturního života ve městě jsou dále amatérské Divadlo Brod, Galerie Panský dům a Dům kultury, kde se odehrávají nejdůležitější kulturní a společenské události. Pod střechou Domu kultury také působí známá umělecká tělesa – smíšený pěvecký sbor Dvořák, národopisný soubor Olšava a řada dalších.

V Uherském Brodě se nachází Hvězdárna Domu kultury. Patří mezi pouhá čtyři zařízení tohoto typu ve Zlínském kraji. Je to osvětové kulturní zařízení, jehož činnost je zaměřena na popularizaci astronomie, kosmonautiky a příbuzných oborů. Organizuje odborné přednášky, večerní pozorování oblohy s výkladem, populárně naučné programy pro školy a další akce. Velká pozornost je věnována výuce astronomie v kurzech. Seznamuje veřejnost s nejnovějšími objevy a vychovává mladé amatérské astronomy.

Filmový fanoušci zde mohou navštívit nově zrekonstruované Kino Máj, které je využíváno především jako kinosál, přednáškový nebo jednací sál, po zasunutí hlediště je zde ale možné pořádat koncerty a jiné kulturní akce.

Bohatství folklorních tradic města východního Slovácka udržuje hned několik souborů, které muzikou, tancem a pestrostí kroje ozdobí nejednu kulturní událost.

Společenský život zde začíná již v lednu pořádáním živého betlému v zahradě klášterní zahrady a pokračuje plesovou sezónou, která končí v březnu. Únor patří fašankové obchůzce městem, s pochováním basy, kterou vás provede průvod barevných masek spolu s krásným pásmem písní a tanců místních folklorních souborů. Třetí sobotu v červnu se koná Uherskobrodský jarmark, kde můžete ochutnat voňavé koláče či medové produkty a nakoupit ruční dřevěné výrobky. Součástí je vystoupení řady souborů a zpěváků a v zahradě Panského domu je připraveno skautské odpoledne. Každé dva roky se jarmark slaví společně s „Dny Naardenu“. V září město ožívá Setkáním učitelů Zlínského kraje a následným Dnem otevřených památek neboli Uherskobrodsko v písni a tanci, kdy jsou veřejnosti zpřístupněny pamětihodnosti a objekty města, dokonce i ty, které nejsou běžně přístupné. Tradičně první neděli v říjnu probíhá Růžencová pouť. Církevní slavnost s dlouholetou tradicí konaná v dominikánském kostele, ozdobená kroji brodských poutníků. V listopadu se pořádá Kateřinský jarmark lidových řemesel, s vánoční tématikou, doprovázený vystoupením místních i okolních souborů. Prosinec je pak časem pro vánoční koncerty.

Adresa

Uherský Brod
688 01 Uherský Brod

Kontakt

www: www.ub.cz

Turistické cíle

Muzeum J. A. Komenského
mapa
Digitální planetárium Uherský Brod
mapa
Chrám Mistra Jana Husa
mapa
BALU dětská herna
mapa
Městská památková zóna Uherský Brod
mapa
Dům kultury Uherský Brod
mapa

Kalendář akcí

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí • Realizace web studio dat