Uherský Brod

Město Uherský Brod se nachází na pomezí dvou významných přírodních oblastí, tvořených jedinečnými přírodními společenstvy, díky kterým byly vyhlášeny za velkoplošná chráněná území - Bílé Karpaty a Prakšická vrchovina. Podstatná vymezená část pohoří Bílých Karpat nacházející se jihovýchodně od Uherského Brodu, byla v roce 1980 vyhlášena jako Chráněná krajinná oblast Bílé Karpaty (CHKO BK) o výměře 715 km2. Biosférickou reservací UNESCO se stala v roce 1996.

Střední část CHKO BK se nazývá Moravské Kopanice. Její vzhled se vyznačuje střídáním zalesněných a bezlesích ploch s mozaikou sušších míst, mokřadů, křovin, nevelkých políček a lesů především bukových s příměsí dřevin jedle bělokorá, habr obecný, javor klen, jasan ztepilý.

Nejcharakterističtějším nelesním typem vegetace Bílých Karpat jsou květnaté orchidejové louky, které patří k druhově nejbohatším typům lučních porostů ve střední Evropě. Charakteristickou součástí luk a pastvin jsou velmi často také prameniště a luční mokřady. Lesy pokrývají téměř 45% plochy CHKO BK. Bylo zde vyhlášeno celkem 52 přírodních parků a rezervací.

Severně od Uherského Brodu se nachází Prakšická vrchovina na jejíž ploše byl v roce 1999 vyhlášen přírodní park o výměře 44,82 ha. Lesní porosty zde mají charakter teplomilných doubrav s velkým podílem habru. Jsou zde i četné staré, extenzivně využívané sady se vzácnými druhy rostlin a živočichů, především motýlů.

Jihozápadně od Uherského Brodu - na severním okraji Vlčnova byla na travnatých a křovinatých údolních svazích o výměře 7,25 ha vyhlášena přírodní rezervace Kovářův žleb s typickými květnatými loukami a extenzívně obhospodařovanými sady s teplomilnými rostlinnými a živočišnými společenstvy. Na svahu jihovýchodně od Vlčnova byla vyhlášena přírodní rezervace Vlčnovský háj o výměře 29,86 ha.

Západně od Uherského Brodu - v katastrálním území Hradčovice byla vyhlášena přírodní rezervace Rovná hora o výměře 12,27 ha. Jedná se o významnou lokalitu vzácných druhů hmyzu a motýlů.

V katastrálním území Drslavice byla vyhlášena přírodní památka Terasy Vinohradné o výměře 7,33 ha. Bývalé sady, později pastviny na terasovém svahu. Teplomilná rostlinná společenstva s hojným výskytem ohrožených a chráněných druhů rostlin (hořec křížatý, čestec (rozrazil) vstavačovitý a živočichů (modrásek hořcový, okáč voňavkový). Tato lokalita patří mezi nejcennější oblasti s výskytem hmyzu na Uherskohradišťsku. Plocha je porostlá z velké části keři ptačího zobu obecného, plané trnky, svídy krvavé a hlohu. Na tomto území se rovněž nachází přírodní rezervace Vrchové - Chrástě o výměře 25,11 ha. Bývalé ovocné sady s teplomilnými, travinobylinnými společenstvy s výskytem vzácných druhů rostlin (válečka prapořitá, hořec křížatý,) a hmyzu, především motýlů (otakárek fenyklový, otakárek ovocný, modrásek hořcový. Z brouků se zde hojně vyskytuje roháč obecný, tesařík piluna, krasec třešňový).

Adresa

Uherský Brod
688 01 Uherský Brod

Kontakt

www: www.ub.cz

Turistické cíle

Muzeum J. A. Komenského
mapa
Městská památková zóna Uherský Brod
mapa
Digitální planetárium Uherský Brod
mapa
Chrám Mistra Jana Husa
mapa
Dům kultury Uherský Brod
mapa
Radnice
mapa

Kalendář akcí

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí • Realizace web studio dat