Uherský Brod

J. A. Komenský (422x600, 68.66 KB)
František Bláha - Gymnázium (800x559, 89.94 KB)
Figurína s ostatky sv. Justýny (800x600, 81.21 KB)
Japonská zahrada přátelství (800x600, 126.16 KB)
Uherský Brod je spojen se jmény mnoha významných osobností, například spisovatelem Františkem Kožíkem, grafikem a rytcem Josefem Herčíkem, hercem Ladislavem Boháčem, dirigenty Emilem Hábou a Antonínem Veselkou a samozřejmě nejslavnější osobností, Janem Amosem Komenským.

První třída na Gymnáziu J. A. Komenského byla otevřena na počátku školního roku 1896/97. Ve vstupní hale je uložena prsť z hrobu Jana Amose Komenského. V těchto místech stávala budova českobratrského sboru a škola, kterou mladý Jan navštěvoval. Zde se taky rozkládal velký bratrský hřbitov, na němž byly pochováni Janovi rodiče, otec Martin a matka Anna, stejně i jeho sestry Zuzana a Ludmila.

V dominikánském klášterním kostele jsou uloženy ostatky sv. Justýny Paduánské, patronky Uherského Brodu. Jedná se o ostatky prstní a nártní. O jejich získání se zasloužil Dominik Ondřej z Kaunic, který působil jako vyslanec u papeže v Římě.

Japonská zahrada přátelství: Připomíná družební vztahy Uherského Brodu s japonským městem Tsukiyono v roce 1995. Zahrada byla vytvořena roku 1998 pěti japonskými architekty. Pro její instalaci bylo vybráno nádvoří ředitelství muzea J. A. Komenského. Jedná se o suchou zahradu tzv. „Karesansui“, která symbolizuje krajinu s horami, stromy a řeknou, v níž je voda pouze naznačena oblázky nebo pískem. Pro japonskou zahradu jsou charakteristické kameny, naznačující hory, bambus, jehličnany a výrazné listnaté stromy.

Adresa

Uherský Brod
688 01 Uherský Brod

Kontakt

www: www.ub.cz

Turistické cíle

Muzeum J. A. Komenského
mapa
Radnice
mapa
BALU dětská herna
mapa
Dům kultury Uherský Brod
mapa
Kostel Neposkvrněného početí Panny Marie
mapa
Městská památková zóna Uherský Brod
mapa

Kalendář akcí

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí • Realizace web studio dat