Kroměříž

Kroměříž jako město historických památek, škol, umění a kultury je právem nazýváno Hanáckými Aténami.

Kroměříž vyhledávají návštěvníci právě kvůli četným památkám a cenné architektuře. Není proto divu, že Kroměříž byla vyhlášena nejkrásnějším historickým městem České republiky za rok 1997. Historické jádro města spolu s Podzámeckou a Květnou zahradou bylo v roce 1995 vyhlášeno městskou památkovou rezervací a národní kulturní památkou. Komplex historických zahrad a Arcibiskupského zámku byl v prosinci 1998 zapsán do seznamu světového dědictví UNESCO.

Arcibiskupský zámek, Květná a Podzámecká zahrada a další součásti unikátních památek tvoří obdivovaný zámecký komplex. Jeho součástí je také budova Biskupské mincovny. Je zde vybudována expozice historie mincování olomouckých biskupů, ukázka dílny v mincovně, vybavené původními nástroji a stroji, přehled cenných ražeb z numismatické sbírky v kroměřížském zámku. Pořádají se zde sezónní výstavy ze sbírek mincí a medailí, grafiky, heraldiky a dalších pomocných historických věd. Od otevření v roce 1998 umožňuje pohled nejen na historii mincování, ale také na numismatické unikáty zámecké sbírky, která patří k nejvýznamnějším kolekcím církevních ražeb na světě.

K vyhledávaným církevním památkám patří chrám sv. Mořice, chrám sv. Jana Křtitele nebo farní kostel Blahoslavené Panny Marie. Kaple sv. Kříže ze 17. století je po rekonstrukci a v současné době je součástí penzionu. Arcibiskupské zámecké sklepy, součást Arcibiskupského zámku v Kroměříži, jsou umístěné v podzemí v hloubce 6,5 metru. Jejich plocha je 1030 metrů čtverečních. Pro návštěvníky je působivý pobyt v centru města na Velkém náměstí nebo v místech Hanáckého náměstí.

Stručná historie obce

Město Kroměříž vzniklo a rozvíjelo se v místě s výhodnou geografickou polohou a velmi příznivými přírodními podmínkami, na březích řeky Moravy. Kroměříž vyrostla v úrodné zemědělské krajině. Neznámý autor národopisné mapy Hané z přelomu 18. a 19. století zakreslil Kroměříž u jižní hranice oblasti, kterou nazval “Terra promissa vulgo sacra Hana” – “Země zaslíbená neboli Svatá Haná”. Dějiny Kroměříže se však ubíraly jinými cestami než tomu bylo u řady podobných českých a moravských měst. Ve 12. století se dostala osada pod zkomoleným názvem Krome-sir (arabsky Akna) na jedno z nejstarších mapových vyobrazení Moravy, které vytvořil arabský kupec a cestovatel Ídrísí na mapě z roku 1154. Název odvodil od keltského „zvláště významný“. Zámek vznikl na místě tvrze obchodní osady Kroměříže již ve 13. století za biskupa Bruna ze Šaumburka, který si vybral místo Kroměříže jako geografické centrum biskupství k vybudování své rezidence a sídla manského systému na Moravě, v jehož čele stál. Poddanskou obec obehnal hradbami, kolonizoval řemeslníky a doplnil o kostel sv. Mořice, aby mohl dosáhnout povýšení obce na město. Původní zámek zaznamenal řadu přestaveb, než dostal svou dnešní podobu. Významná byla etapa renesančního hradu za biskupa Stanislava Thurzy (konec 15. století), i když se z ní zachovalo jen málo stavebních a uměleckých dokladů. Systematické budování rezidence jako ukázky feudální moci církevních knížat bylo tragicky završeno třicetiletou válkou a zničením města a zámku švédskými vojsky maršála Torstensona v roce 1643. Nový biskup Karel II. z Liechtensteina – Kastelkorna si přivedl do svého rezidenčního města italské architekty, řemeslníky a umělce. V krátké době se mu podařilo nejen obnovit válkou zničené město, ale i vybudovat honosný palác, dvě zahrady, obnovit kostely a hospodářské stavby zajišťující chod rezidence, ale i města. Hlavní pozornost byla věnována architekty Filibertem, Luchesem a Giovannim Pietrem Tencallou. Na základech původního hradu vznikl reprezentativní objekt uzavírající kroměřížské náměstí v jeho severovýchodním rohu a tvořící tak, symbolicky protiváhu stavbě radnice na protější straně náměstí.

Adresa

Kroměříž

Turistické cíle

Arcibiskupský zámek Kroměříž
mapa
Květná zahrada v Kroměříži
mapa
Podzámecká zahrada
mapa

Služby

Kalendář akcí

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí • Realizace web studio dat