Kroměříž

Vedle památek UNESCO nabízí Kroměříž mnohem více, například řadu možností sportovního vyžití, adrenalinové zážitky i návštěvu historického vinného sklepa.

Turistickými lákadly města Kroměříže jsou, kromě samotného Arcibiskupského zámku a vyhlášených zahrad, také fontána v Květné zahradě, interiér kostela svatého Jana Křtitele, Barokní sýpka při cestě do Květné zahrady nebo Masarykovo náměstí s pomníkem státníka od sochaře O. Gutfreunda. Působivý je pohled z věže zámku.

Kroměříž protíná Moravská cyklostezka a město je východiskem dalších cyklotras. Sportovně založeným návštěvníkům jsou k dispozici tenisové kurty, plavecký bazén s hřištěm na plážový volejbal a tenis. Město má vybudováno fitnesscentrum, sportovní halu, víceúčelovou tělocvičnu i zimní stadion.

Arcibiskupské sklepy jsou součástí kroměřížského zámeckého komplexu. Mají bohatou historii s počátky již ve 13. století. Nejstarší z dřevěných sudů na víno pochází z roku 1805. Sklepy jsou atraktivním prohlídkovým okruhem s celotýdenním provozem.

Město disponuje ubytovacími kapacitami všech typů a cenových úrovní. Restaurace a penziony s bistry a hostinci nabízejí standardní jídelníček s českou i mezinárodní kuchyní i specialitami kraje. Vinárny doplňují vína z původních františkánských sklepů.

 

Poznejte Kroměříž a nejen jeho památky UNESCO jako bohaté a inspirující letní sídlo olomouckých biskupů a arcibiskupů. Ti zde, obklopeni uměleckými skvosty a díly největších mistrů a myslitelů své doby, rozmlouvali s Bohem. Prožijte i Vy několik dnů ve městě, které je symbolem klidu, rozjímání a poznání, a dopřejte si stejný luxus jako olomoučtí biskupové.

 

Kroměříž je pomyslnou branou k Východní Moravě. Dopravní dostupnost díky dálnici k tomuto faktu přispívá. Poloha na řece Moravě, která region spojuje se Slovenskem a Rakouskem, je historicky danou předností města. Z Kroměříže je blízko k dalším zajímavým turistickým cílům.

 

I ve zdánlivě poklidném městě, jakým se Kroměříž většině návštěvníků jeví, lze zažít napětí a adrenalin. Nechejte se inspirovat.

Kroměříž adrenalinová (.pdf, 374.26 KB)

 

Kompaktní městské centrum zachované v prakticky nezměněné podobě od středověku, domy sloužící po staletí, drobné detaily, zahrady okouzlující nové a nové generace. Je zde mnoho inspirace pro všechny milovníky staveb, jejich architektury a historie.

 

Kroměříž jako  místo odpočinku církevních hodnostářů nabízí příležitosti k rozjímání a regeneraci duše každému.

Kroměříž duchovní (.pdf, 521.85 KB)

 

Kroměříž je městem, které si oblíbili filmaři. Nejen jeho historická zákoutí, ale také noblesní zahrady či jedinečné historické sály. Svůj příběh zde žil například slavný Amadeus, krásná Angelika,  princezny, carevny,  četníci či mušketýři.

Kroměříž filmová (.pdf, 432.31 KB)

 

V Kroměříži se každoročně koná gastronomický festival, místní restaurace nabízejí řadu kulinářských zážitků. Fungují zde hned tři minipivovary, kvalitní mešní víno zde má tradici od dob českého krále Karla IV.

km-arc.jpg, 340x247, 12.75 KB
Kroměříž kvetoucí (.pdf, 421.03 KB)

 

Poznejte Kroměříž jako město, v němž jsou nejen známé zahrady pod ochranou UNESCO, ale také Národní centrum zahradní kultury či pravidelné výstavy pro zahrádkáře.

 

Krásu "hanáckých Atén" si zamilujete.

Kroměříž umělecká (.pdf, 384.43 KB)

 

Umělecké sbírky zámecké galerie jsou doslova pokladem, jehož hodnotu převyšuje pouze pražská Národní galerie.A nejen ty. Stačí se zaposlouchat do hudby, která prostupuje centrem města.

Kroměříž v pohybu (.pdf, 455.66 KB)

 

Síť hvězdicových cyklotras, příležitosti trávit volný čas na hřišti, koupališti či sportovních zařízeních, činí Kroměříž zajímavou i pro milovníky sportu a aktivního odpočinku.

Poznejte Hanou (.pdf, 397.81 KB)
Kroměříž-Květná zahrada (8).jpg, 168x253, 28.74 KB
Kroměříž-Arcibiskupský zámek (27)_Kosek.tif, 279x207, 13.59 KB
IT - Kroměříž religiosa (.pdf, 504.59 KB)
IT - Kroměříž artistica (.pdf, 380.59 KB)
Kroměříž-Květná zahrada (37).JPG, 308x205, 41.00 KB
PL - Kroměříž duchowa (.pdf, 505.69 KB)
PL - Kroměříž w ruchu (.pdf, 431.83 KB)
rop dlouhe.jpg, 345x54, 26.06 KB

Adresa

Kroměříž

Turistické cíle

Květná zahrada v Kroměříži
mapa
Podzámecká zahrada
mapa
Arcibiskupský zámek Kroměříž
mapa
Památník Maxe Švabinského
mapa

Služby

Kalendář akcí

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí • Realizace web studio dat