Zámek Bystřice pod Hostýnem

Zámek v Bystřici pod Hostýnem je zajímavou ukázkou různých stavebních stylů. Gotická tvrz v Bystřici je poprvé dokládána roku 1440, mnoho se z ní ale nedochovalo. V polovině 16. století koupil panství Přemek z Víckova, který pravděpodobně přestavěl tvrz na renesanční zámek. Požárem zničený zámek zdědila a v renesančním stylu nechala opravit v roce 1616 Bohunka z Víckova se svým manželem Václavem Bítovským z Bítova.

Od roku 1650 patřil zámek šlechtickému rodu Rottalů. Poslední členka rodu Marie Amálie, provdaná della Rovere di Monte l’Abbate, nechala přistavět v klasicistním stylu dvě křídla, která navazovala na části starého zámku. Nový zámecký palác vytvořil architekt František Antonín Grimm ve 2. polovině 18. století.

Koncem 18. století byla v přízemí zámku zřízena manufaktura na výrobu keramiky. Poslední stavební úpravou byla přístavba tzv. klozetové věže v roce 1889. V 1. polovině 19. století zadal tehdejší majitel Jan Nepomuk hrabě Wengerský malíři Janu Svitákovi výmalbu svátečního sálu. Interiér je zdoben romantickou výmalbou s motivy egyptské krajiny.

Po smrti hraběte Wengerského připadl zámek v roce 1827 šlechtickému rodu Loudonů, potomkům slavného generála. Prvním majitelem se stal Olivier svobodný pán z Loudonu, který se zasloužil o rozkvět zámeckého parku i celého města. O modernizaci zámku se postaral předposlední majitel z rodu Loudonů Ernst Olivier. Zámek získal na přelomu 19. a 20. století podlahové vytápění, pokoje byly vybaveny moderním nábytkem. 

V roce 1897 navštívil zámek císař František Josef I. Na jeho památku byl zhotoven pamětní nápis, jehož autorem je malíř Hanuš Schwaiger. Ten rovněž vytvořil sluneční hodiny na prvním nádvoří.

V roce 1933 se Loudonové dostali do finančních potíží  a zámek přešel do majetku státu. Ministerstvo obrany v něm zřídilo vojenské sklady zdravotnického materiálu. Začala postupná degradace staveb i parku. Od roku 1990 patří zámek městu, které jej postupně opravuje.

Zámecký park byl považován v 19. století za jeden z nejkrásnějších parků na Moravě. Věhlasu dosáhl za Oliviera Loudona, který založil zimní zahradu, oranžerii, skleníky, v nichž pěstoval vzácné okrasné i užitkové rostliny. V parku se nachází kopie sochy generála Loudona. Od roku 1935 byly v parku i zámku umístěny vojenské sklady a park postupně ztrácel svou hodnotu a jedinečnost. V současnosti vlastní park Armáda ČR, je zde umístěno Centrum zdravotnického materiálu.

Pro veřejnost je park nepřístupný.

Adresa

Zámek Bystřice pod Hostýnem
Pod Platany 2
768 61 Bystřice pod Hostýnem

Kontakt

telefon: +420 573 501 966, +420 573 501 901

Kontaktní osoba

Mgr. et Mgr. Marie Heczko

Turistické cíle

expozice Keramika, Bystřické cechy a Pracovna Františka Táborského Bystřice pod Hostýnem
mapa
Expozice napoleonských vojáků Bystřice pod Hostýnem
mapa
Exkurze v TONu Bystřice pod Hostýnem
mapa
Zámek Bystřice pod Hostýnem Bystřice pod Hostýnem
mapa
Starý hřbitov Bystřice pod Hostýnem
mapa
Farní kostel sv. Jiljí Bystřice pod Hostýnem
mapa

Služby

Kalendář akcí

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí • Realizace web studio dat