Rusava

Cyklotrasa Rusava – Svatý Hostýn

5, 5 km, středně náročná trasa, stoupání 364 výškových metrů

Rusava – Bukovina (rozc.) – Svatý Hostýn (bazilika)

Cyklotrasa kopíruje žlutou turistickou značku, která vede z obce Brusné kolem zříceniny hradu Křídlo. Tato cesta může začít z centra obce Rusava, kde odbočíme u Obecního domu vlevo směrem k obecnímu úřadu. Odtud se vydáme opět vlevo stoupáním po asfaltu kolem zdejších samot až na hřeben pod vrchol Bukovina (658 m n. m.). Zde navazuje na Naučnou stezku Hostýnské vrchy a také modrou turistickou značku. Po půl kilometru se cyklotrasa odděluje doprava a sjíždí na silnici z Bystřice pod Hostýnem na Svatý Hostýn. Po ní vystoupáte závěrečných několik stovek metrů až na Svatý Hostýn. Po stejné trase se můžete vrátit zpět na Rusavu.

Přes tři sedla Hostýnských vrchů

okruh 36 km, náročná trasa, stoupání 942 výškových metrů

Rusava – Bukovina (rozc.) – Svatý Hostýn (bazilika) – Chvalčov – Tesák (turistická chata, bus) – Troják (rozc.) – Držková – Rusava

Začátek poměrně náročného okruhu je situován opět k Památníku obce Rusava, který se nachází na obecním úřadě. Vyjíždíte po cyklotrase směr Svatý Hostýn (viz výše popsané). Jakmile vjedete na silnici vedoucí na Bystřici pod Hostýnem – Svatý Hostýn, dejte se z kopce dolů po silnici. Zhruba po 2, 5 km sjezdu přechází silnici žlutá turistická značka a v místě je také autobusová zastávka „Na Císařské“. Zde odbočte vpravo po žluté značce a dojeďte do obce Chvalčov, kde se napojíte na cyklotrasu č. 5035 směrem na Tesák a Troják. Cyklotrasa vás povede údolím řeky Bystřičky, kolem jejích pramenů, až do sedla Tesák. Odtud cyklotrasa klesá až do osady Bernádka, kde začíná stoupání do sedla na Trojáku. Pokračujte po cyklotrase č. 5034 dále z kopce do údolí obce Držková. Zde u Muzea dřevěného porculánu přejíždíte na cyklotrasu č. 5038. Proti proudu říček Dřevnice a Červenka dojedete do sedla mezi Holým vrchem a Oklukem a klesnete do Rusavy.

Kalendář akcí

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí • Realizace web studio dat