Zlín

Víte, že Zlín je univerzitní město? Že odtud pochází řada slavných sportovců a že tady najdete mimo jiné i největší soukromou sbírku historických vozidel u nás?

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně se s více jak 9 tisíci studenty řadí ke středně velkým univerzitám v České republice. Někdejší Fakulta technologická existovala od roku 1969 jako součást VUT v Brně a vychovala stovky odborníků především pro gumárenský a plastikářský průmysl. Univerzita je pojmenována po podnikateli Tomáši Baťovi (1876–1932), zakladateli obuvnické továrny ve Zlíně, který se proslavil po celém světě.

Kulturní zajímavostí města jsou zlínské filmové ateliéry, proslavené v 60. letech animovanými a trikovými filmy Karla Zemana a Hermíny Týrlové. Slavné filmové ateliéry založil v roce 1936 Jan Antonín Baťa jako malé studio pro potřeby svého reklamního oddělení. Historii i současnost tohoto místa připomíná nové kulturní a vzdělávací centrum Filmový uzel Zlín.

Město proslavily atletické legendy, čtyřnásobný olympijský vítěz Emil Zátopek a manželka Dana, rovněž zlatá medailistka. Další vynikající závodníci odešli do jiných klubů, jako např. koulařka Helena Fibingerová, oštěpařka Nikola Tomečková nebo desetibojař Tomáš Dvořák.

Ve Zlíně-Loukách v budově Samohýl Motor je umístěno muzeum obsahující rozsáhlou sbírku automobilů a motocyklů. Počátek sbírky, která má přes 100 exponátů je datován v období let 1956-1960. Nachází se zde unikátní kolekce automobilů Laurin a Klement a firmy Škoda. Největší česká soukromá sbírka historických vozidel se může pochlubit četnými raritami, jako je například jediný zachovaný vůz Benz Parcifal z roku 1902. V současné době je muzeum z důvodu rekonstrukce uzavřené.

Adresa

Zlín
76001 Zlín

Turistické cíle

Zoo Zlín
mapa
Památník Tomáše Bati ve Zlíně
mapa
Správní budova č. 21 - zlínský mrakodrap
mapa
Obchodní dům Zlín
mapa
Městské divadlo Zlín
mapa
14|15 BAŤŮV INSTITUT
mapa

Služby

Kalendář akcí

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí • Realizace web studio dat