Lukov

Zřícenina hradu Lukova je oblíbeným a zajímavým turistickým cílem. Každoročně jej navštěvuje kolem 20 tis. lidí. Důvodů vypravit se sem je několik – zajímavá historie, pěkná příroda, daleký rozhled do krajiny a taky dobrá dostupnost.

Historie hradu z počátku 13. století je velmi pestrá, mnohotvárná a zajímavá a svědčí o bývalém strategickém významu a hodnotě hradu. V průběhu let byla spojována s řadou významných osobností a šlechtických rodů, například se Šternberky, Kunštáty, Rottaly, českým králem Karlem IV. či vojevůdcem Albrechtem z Valdštejna. Na konci 18. století se strategická hodnota hradu snížila na minimum a od roku 1804 se o něm píše jako o zpustlém. V současnosti je zřícenina s opatrností přístupná, je konzervována a stavebně zajištěna. Pečuje o ni Spolek přátel hradu Lukova.

Na hrad Lukov se vydejte ze stejnojmenné obce v „podhradí“. Z centra Lukova (je zde autobusová zastávka) je trasa značena červenou turistickou značkou. Necelý kilometr stoupáte obcí ke křížku na okraji lesa, zhruba stejně dlouhá cesta pak vede lesní pěšinou k hradu. V lese narazíte na zajímavé skalní útvary – Králky. Pro horolezce znamenají příležitost k pískovcovému lezení. V minulosti zde bývaly předsunuté hlásky hradu, rozhled do krajiny oceníte i nyní. Na samotný hrad na kopci s nadmořskou výškou 515 metrů se dostanete mostem přes hradní příkop. Zejména v zimě, kdy spadne listí, zjistíte, jak rozsáhlé území bylo možné pohledem z hradeb obsáhnout. Ohromí vás strmost kopce, na kterém je hrad postaven, i rozsah původních hradeb, jejichž zbytky jsou v terénu zřetelné.
Pokud se nechcete vracet stejnou cestou, pokračujte po červené turistické značce k rozcestí „Na Písečném“ s pěkným výhledem na obec Vlčková. Zde odbočte vlevo – na severozápad - na modře značenou trasu směr „Kuželek“. Po cca 500 metrech klesání narazíte na vodojem a asfaltovou silničku – opustíte značenou cestu a šlapete z kopce dolů (jihovýchodním směrem) k rozcestí „Srnčí dolinky“. Odtud vás povede žlutá turistická značka do centra Lukova.
Výlet je nenáročný, zvládnete jej i s dětmi, dbejte ale na bezpečnost jak na skalách, tak na samotné zřícenině. Kratší varianta, tedy cesta na hrad a zpět, má délku cca čtyři kilometry. Pokud zvolíte okruh přes Písečné, bude výlet o 2,5 km delší.

Adresa

Lukov

Turistické cíle

Hrad Lukov
mapa
Vela, přírodní památka
Vela, přírodní památka
mapa
Bezedník, přírodní památka
mapa
Králky, přírodní památka
mapa
Naučné stezky hradu Lukov
mapa
Naučná stezka Lukov
mapa

Kalendář akcí

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí • Realizace web studio dat