Strážnice

Město bylo založeno v 2. polovině 13. století jako pevnost na ochranu zemských hranic. Původně strážní tvrz nechal Milota z Benešova a Dědic přestavět na přelomu 13. a 14. století na gotický hrad. První písemná zpráva o městě, které vzniklo na obchodní cestě k obraně zemských hranic, pochází z roku 1302. V polovině 14. století se stali majiteli panství pánové z Kravař, jeden z nejvýznamnějších šlechtických rodů v českých zemích a drželi je až do konce 15. století. Počátkem 16.století zakoupili město a panství pánové ze ŽEROTÍNA a tito přestavěli hrad do podoby renesančního zámku. V té době rovněž dochází k největšímu rozkvětu města, rozvíjela se řemesla i obchod a Strážnice patřila k nejlidnatějším moravským městům. V polovině 16. století byl ve městě vybudován rozsáhlý opevňovací systém s baštami, jenž měl sloužit k obraně proti tureckému vpádu. V roce 1577 tady byla otevřena vyšší bratrská škola, kterou v letech 1604 - 1605 navštěvoval mladý J. A. Komenský, který ve Strážnici bydlel u své tety.

Městské historické jádro, vyhlášené za městskou památkovou zónu, se rozkládá na ploše 77 ha a zahrnuje 31 památkově chráněných objektů řady historických slohů.

Mezi hlavní pamětihodnosti jistě patří strážnický zámek, který prošel mnoha stavebními úpravami a dnes v něm sídlí Ústav lidové kultury, který se zabývá výzkumem a prezentací folklorních tradic. V zámku je muzejní expozice lidových hudebních nástrojů. Ve městě se zachovaly zbytky městského opevnění, Veselská a Skalická brána, které tvořily součást fortifikace, vybudované v 16. století na ochranu před tureckým nebezpečím.

Dnešní podoba původně gotického kostela sv. Martina s věží a kaple sv. Rocha pochází z období baroku. Během 18. století byl také postaven rozsáhlý areál piaristických budov s chrámem Nanebevzetí Panny Marie a klášterem. Ve městě se také nacházejí pozůstatky židovské čtvrti, se synagogou a hřbitovem.

Adresa

Strážnice
696 62 Strážnice

Kontakt

Turistické cíle

Muzeum vesnice jihovýchodní Moravy
mapa
Zámek Strážnice
mapa
Osypané břehy, přírodní památka
mapa
Přírodní park Strážnické Pomoraví
Přírodní park Strážnické Pomoraví
mapa
Kostel Nanebevzetí Panny Marie
mapa

Kalendář akcí

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí • Realizace web studio dat