Podhradní Lhota

Kelčský Javorník

Kelčský Javorník je 865 metrů vysoká hora v Hostýnsko-vsetínské hornatině, nejvyšší vrchol Hostýnských vrchů. S izolací 26 km patří mezi 20 nejizolovanějších českých hor. Na vrcholu je zabudován dřevěný sloup se schránkou, jež ukrývá vrcholovou knihu hor.

Šaumburk (Zubříč)

Šaumburk je zaniklý hrad, který leží jihozápadně nad obcí Podhradní Lhota.

Hrad Šaumburk nechal postavil v letech po roce 1272 olomoucký biskup Bruno ze Schauenburku (počeštěno Bruno ze Šaumburku) jako své reprezentativní sídlo. Jednalo se o rozsáhlý obdélníkový hrad o rozměrech 120 x 50 metrů. V roce 1275 byl hrad již natolik rozestavěný, že se na něm uvádí purkrabí Mikuláš z Choryně. Po smrti biskupa Bruna byl hrad poškozen, ale poté byl opraven a v roce 1307 byl funkční. V letech 1320-1325 se na něm ještě nacházel purkrabský úřad, ale hrad pro svou rozlohu a nákladnou údržbu zanikl.

Někdy v polovině 14. století ho nahradil hrad Nový Šaumburk. Na počátku 15. století jej pro nedostatek peněz zastavil olomoucký biskup Jan XI. Mráz. Od roku 1416 měli hrad v zástavě vladykové z Bítova u Bílovce. Z tohoto rodu jistý Mikuláš zde podnikal loupežné výpravy, a tak byl hrad roku 1451 moravským zemským hejtmanem vykoupen a pobořen. Hrad byl pravděpodobně později obnoven, ale zkázu dovršilo uherské vojsko za česko-uherských válek. Po jeho zániku bylo zdivo rozebráno na stavbu domů. Za první světové války zde navíc byla střelnice.

Adresa

Podhradní Lhota

Turistické cíle

Zřícenina hradu Šaumburk Podhradní Lhota
mapa
Zřícenina hradu Zubříč Podhradní Lhota
mapa

Kalendář akcí

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí • Realizace web studio dat