Filmový uzel Zlín

Zábavně-vzdělávací centrum se zaměřením na animovanou tvorbu je novou dominantou zlínských filmových ateliérů. Čtyři patra plná animace, zábavy, filmové historie a fantazie v místě, kde tvořila Hermína Týrlová a Karel Zeman. Přijďte se podívat a zažít něco nového.

Filmový uzel Zlín je jedinečné filmové, kulturní a vzdělávací centrum pro celou rodinu. Děti i dospělí u nás animují vlastní krátké snímky, poznávají historii a osobnosti zlínských ateliérů, mohou se podívat do profesionálního studia animátorů na vznik nového seriálu O prasátku Lojzíkovi. K tomu pořádáme programy a workshopy animace pro školy a školky, příměstské tábory s projekcí výsledných snímků v našem kinosálu, výstavy, besedy a další akce. V naší stylové kavárně si můžete posedět u dobré kávy.

Budova Filmového uzlu prošla nákladnou rekonstrukcí původního objektu, který pro filmaře v letech 1935—1936 postavila na kopci nad Zlínem firma Baťa. Působila zde řada osobností české kinematografie, např. Karel Zeman, Hermína Týrlová, Elmar Klos, Zdeněk Liška, Josef Pinkava a další.

Navazujeme na bohatou tradici, vracíme do tohoto kouzelného místa animovanou tvorbu a otevíráme areál veřejnosti i dalším tvůrcům.

Pojďte s námi do světa filmu a fantazie!

Expozice / prohlídková trasa

1.NP - Kavárna a recepce - Vychutnejte si výbornou kávu i besedy se zajímavými hosty a další akce v naší stylové filmové kavárně. Na recepci si také můžete zakoupit námi vydanou knihu o Hermíně Týrlové nebo pohádky O prasátku Lojzíkovi.

2.NP - Patro legend - Jedinečná expozice o vzniku a historii filmových ateliérů ve Zlíně a osobnostech, které zde působily: Karel Zeman, Hermína Týrlová, Elmar Klos, Zdeněk Liška, Josef Pinkava a další významní tvůrci.

3.NP – Patro výstav - Multifunkční patro snadno přizpůsobitelné různým uměleckým výstavám, kulturním akcím a workshopům. Součástí je malý kinosál, ve kterém promítáme např. krátké snímky vytvořené návštěvníky animačních dílen.

4.NP – Tvořivý chlívek - Zábavné patro pro děti s příběhy O prasátku Lojzíkovi. Naučí se kreslit postavičku prasátka, poznají storyboard, jak se dělá animace, zacvičí si s Lojzíkem a podívají se na ukázku nového seriálu, který vzniká přímo ve Filmovém uzlu.

---

Workshopy animace pro školy i veřejnost - Vytvořte si vlastní krátký animovaný snímek pod vedením zkušených animátorů. Naučíte se základy ploškové a prostorové animace, tvorbu příběhu, scény, postav. Nabízíme workshopy pro školy, školky a pro veřejnost, jedno i vícedenní tematické workshopy, letní příměstské animační tábory.

---

Seriál O prasátku Lojzíkovi - Ve zlínských filmových ateliérech se opět tvoří. V našem profesionálním studiu vzniká nový český animovaný seriál manželů Ondrašíkových — O prasátku Lojzíkovi.

Zajímavosti ze světa filmu:

Filmové produkce pro zaměstnance organizovala firma Baťa již od roku 1921. Promítalo se v závodní jídelně. Později byl pro filmové produkce vyčleněn sál v tehdejším Obchodním domě Baťa. Říkalo se mu Malé kino, přestože kapacita přesahovala 1000 diváků. V roce 1932 bylo otevřeno Velké kino s kapacitou až 2500 míst. Autorem stavby byl F. L. Gahura.

Ve Zlíně je každoročně více než 60 let pořádán filmový festival zaměřený na tvorbu pro děti a mládež. Jedná se o jeden z nejstarších filmových festivalů na světě.

 V průběhu II. světové války se v letech 1940 a 1941 ve Zlíně konaly tzv. Filmové žně. V roce 1940 se do Zlína sjelo velké množství známých osobností a herců, mezi nimi Adina Mandlová, Nataša Golová, Oldřich Nový či Jaroslav Marvan. Tehdy osmnáctiletý herec Josef Kemr zaujal i tím, že se svým kolegou Vladimírem Salačem přijeli do Zlína na bicyklech.

Další informace o "baťovském" Zlíně jsou zde

Adresa

Filmový uzel Zlín
Filmová 689
Kudlov
(Filmové ateliéry)
760 01 Zlín

Kontakt

telefon: +420 720 979 760

Najdete v okolí

Turistické cíle

Kabinet filmové historie
0.0 km
mapa
Lesní hřbitov
0.6 km
mapa
Pozůstatky hradu Zlín
1.2 km
mapa
Laser Game Zlín a Virtuální realita
1.9 km
mapa
Stezka Areál Lazy
2.0 km
mapa
Stezka zdraví na Tlusté hoře
2.1 km
mapa

Služby

Kalendář akcí

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí • Realizace web studio dat