Kaple svatého Tomáše – Augustiniánský dům

Kaple v novogotickém stylu je součástí Augustiniánského domu.
Původní plán zřídit kapli v prvním poschodí byl změněn na návrh olomouckého arcibiskupa Dr. Theodora Kohna, který chtěl, aby kaple byla přístupna veřejnosti. Kapli posvětil 29.května 1904 opat a prelát František Bařina. Kázal P. Tomáš Šillinger, člen řádu, zemský a říšský poslanec, redaktor časopisu "Hlas". Nějakou dobu sloužila za kapli světnice č. 33 v poschodí.

Původní kaple z r.1904 měla půdorys pětiúhelníka, poněvadž věřící, stojící při bohoslužbách venku, neviděli na oltář, byla přistavěna v r. 1903 proti vchodu nová část kaple, v níž je nyní hlavní oltář.

 

Žebrovité klenutí kaple, úprava vchodu a další stylové znaky dávají najevo, že kaple je postavena v gotickém slohu.

 

Hlavní oltář je dřevený a vyřezávaný v gotickém slohu.  Strop  nad oltářem v táto části kaple je rovněž dřevený. Na oltář padá světlo ze tří gotických oken, z nichž prostřední je zdobeno obra-zem sv. Václava, po evangelní straně sv. Cyrila a Metoděje a na epištolní straně sv. Ludmily s hošíkem Václavem.

 

Pod obrazy počínajíc od evangelní strany je nápis: „Nedej zahynouti, svatý Václave, nám ni budoucím“.

 

Na zdi po evangelní straně je vzácná malba z roku 1925 od mistra Jana Köhlera představující pouť Nivničanů u sv. Antonínka, a na epištolní straně znázorňující poutníky z Lidečka na Pustevnách. V boční lodi  dříve původní kaple - je bohatě zdobený oltář s olejomalbou sedící Panny Marie s Ježíškem na klíně v siluetě Augustiniánského domu v Brně.  Po stranách jsou ještě dva oltáře, osvětlované ze čtyř gotických oken s malbami.

 

Rozhodnutím arcibiskupského ordinariátu v Olomouci ze dne 16.srpna 1951 byla tato kaple prohlášena za kapli s povahou filiálního kostela, připojeného k římskokatolickému kostelu v Luhačovicích.

 

Adresa

Augustiniánský dům
A.Václavíka 241
Pražská čtvrt
763 26 Luhačovice

Kontakt

telefon: +420 577 113 666

Najdete v okolí

Turistické cíle

Vladimír Ohlídal ART GALLERY
Vladimír Ohlídal ART GALLERY
0.7 km
mapa
Dětský ráj
0.7 km
mapa
Vincentka
0.8 km
mapa
Jurkovičův dům
0.9 km
mapa
Stavby Dušana Jurkoviče
1.1 km
mapa
Lázeňské divadlo
Lázeňské divadlo
1.1 km
mapa

Kalendář akcí

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí • Realizace web studio dat