Barokní kašna s delfíny

Patrně neslavnější barokní kašna města. Pochází z 1. poloviny 18. století, autor Václav Render byl významný olomoucký sochař. Kašna je ozdobena propletenými těly delfínů a v horní části je završena piniovou šiškou. Na náměstí najdete jen kopii. Originál stojí od roku 1979 na nádvoří Galerie Slováckého muzea.

Kašna vznikla původně jako zdroj pitné vody, se kterou bývaly ve městě problémy. Plány na zřízení  prvního vodovodu vypracoval v roce 1679 jezuita David Mračný. Voda ze studní na mařatických kopcích se začala svádět dřevěným potrubím právě do městských kašen. Podoba kašny na Masarykově náměstí byla svěřena sochaři Václavovi Renderovi, který měl s tvorbou podobných zakázek bohaté zkušenosti. V Olomouci se v letech 1717 – 1728 osvědčil jako autor kašny Jupiterovy, Caesarovy a Merkurovy nebo kašny Tritónů.
Kašna,  kterou zdobí spirálovitě propletená těla delfínů s piniovou šiškou na vrcholu, byla v roce 1985 restaurována a originál přesunutý na nádvoří Galerie Slováckého muzea.  Masarykovo náměstí zdobí od té doby její přesná kopie.

 

Adresa

Barokní kašna s delfíny
Masarykovo náměstí
686 01 Uherské Hradiště

Najdete v okolí

Turistické cíle

Farní dům
0.0 km
mapa
Lékárna U Zlaté koruny
0.0 km
mapa
Masarykovo náměstí
0.0 km
mapa
Hotel a pasáž Slunce
0.0 km
mapa
Portal - Měšťanský dům č.p. 35
0.1 km
mapa
Kašna s vedutou
0.1 km
mapa

Služby

Kalendář akcí

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí • Realizace web studio dat