Radkova Lhota

Radkova Lhota je obec ležící v okrese Přerov na pravém břehu Moštěnky, 3 km východně od městysu Dřevohostice. Má 189 obyvatel a její katastrální území má rozlohu 210 ha. Obec se nachází v nadmořské výšce 246m.n.m. Je to malá obec převážně zemědělského charakteru. První písemná zpráva pochází z roku 1397. Nachází se zde Domov pro seniory Radkova Lhota a Jezdecký klub Radkova Lhota.

Obec má vybudovanou velmi dobrou občanskou vybavenost. Je zde společný vodovod, provedena plynofikace, ze dvou třetin kanalizace. V dobrém stavu jsou i místní komunikace. Kulturní a sportovní vyžití nabízí společenský dům se sportovním areálem včetně koupaliště. Ve společenském domě je umístěna také hasičská zbrojnice a knihovna.
V obci působí SDH Radkova Lhota. Místní hasiči dosahují v posledních letech v soutěžích sborů přední místa. Je zde také aktivní Jezdecký klub Radkova Lhota.
V obci se věnují také ozdravování přírody a ochraně životního prostředí. Roku 2000 byla vybudována vodní plocha o rozloze 1 ha, kde výška vody u hráze činí 5 m. V roce 2001 byly osázeny další plochy lesoparku o výměře 0,75 ha a v roce 2003 byl pak vybudován další rybníček s rozšířením lesa. Roku 2004 byly obnoveny dvě polní cesty, osázeno 130 ovocných stromů a zřízeny dva remízky.
Obec je na druhém místě v ČR v podílu obyvatel na 65 let. Toto je způsobeno tím, že více než polovina obyvatel obývá Domov pro seniory Radkova Lhota. Ten je významnou pracovní příležitostí pro občany Radkovy Lhoty i okolních obcí.

 

Adresa

Radkova Lhota
Radkova Lhota 20
751 14 Radkova Lhota

Kontakt

telefon: 581 711 555

Kontaktní osoba

Obecní úřad

Turistické cíle

Zvonice Radkova Lhota
mapa
Kříž z r. 1895 Radkova Lhota
mapa
Boží muka Radkova Lhota
mapa

Služby

Kalendář akcí

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí • Realizace web studio dat