Andrýskova naučná stezka

Andrýskova naučná stezka začíná na náměstí Míru ve Fryštáku a provede vás okolo místních zajímavostí, jakými jsou např. původní gotické základy kostela sv. Mikuláše, Fryštácký hrádek nebo návrší Sichrov. Na fasádě kostela sv. Mikuláše si všimněte krásných slunečních hodin. Stezka je pojmenována po bájném nejstarším občanovi Fryštáku - Andrýskovi. Je dlouhá 9 km a má celkem 12 zastavení.

Naučná stezka vás seznámí také s charakterem a bohatstvím místní krajiny Hostýnských vrchů.

Andrýsek je podle legendy nejstarší občan Fryštáku, kterého v těchto místech nalezl středověký úředník Mikuláš, pověřený olomouckým biskupem Brunem k založení nové vesnice. Později byla soška Andrýska vystavována v den zahájení městských trhů a po jejich skončení uložena na „ratúzi", kde ji lze najít i dnes.

Část naučné stezky, která se ohlíží do historie města, ztvárnil svými kresbami místní rodák Martin Ševčík. Tabule dle návrhů vyřezal řezbář Stanislav Vinš.

Na jejím vzniku se podílelo zlínské sdružení Ekocentrum Čtyřlístek spolu s Českým svazem ochránců přírody, městem Fryšták a společností RWE Transgas Net.

Adresa

Fryšták
763 16 Fryšták

Kontakt

Najdete v okolí

Turistické cíle

Pamětní kámen padlým vojínům z I. světové války Lukoveček
2.4 km
mapa
Kaple P. Marie Pomocné Lukoveček
2.4 km
mapa
Červený kříž Lukoveček
2.4 km
mapa
Zámek Zlín-Lešná
2.7 km
mapa
Zoo Zlín
2.7 km
mapa
Bezedník, přírodní památka
3.4 km
mapa

Kalendář akcí

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí • Realizace web studio dat