Česko-slovenský mechanický betlém

Unikátní mechanický betlém v Horní Lidči prezentuje dřevořezby čtyřicítky nejzajímavějších míst Zlínského a Trenčínského kraje – například Hostýn, Velehrad, hrad Buchlov, zámek Buchlovice. Část betlému je vyhrazena také dřevěným stavbám z Horní Lidče. Velkým lákadlem jsou pohyblivé figurky, jejichž prostřednictvím v betlému ožívají stará řemesla a zvyky. Obdivovat můžete 65 mechanicky se pohybujících figur. Součástí expozice betlému je kromě vyřezávaných dřevěných postaviček a architektur filmový snímek, který návštěvníkovi přibližuje nejzajímavější historické momenty, události, zvyky, stará původní řemesla tak jak se v průběhu staletí vyvíjel život v našem kraji, v česko-slovenském pomezí.
Betlémská scéna je umístěna na ploše 170 m², z toho samotný betlém má plochu 50 m². V betlému je osazeno asi 220 figur, z toho 65 pohyblivých, více jak 100 vyřezávaných staveb.

V průběhu filmové projekce jsou osvětlovány jednotlivé monumenty betlému, o kterých se v daném momentu ve filmu hovoří.  Podmanivá hudba včetně průvodního slova dotváří výjimečnou atmosféru betlémského příběhu o narození Ježíška.

Autor námětu – Josef Tkadlec, scénář – Naďa Urbášková, návrh betlémské scény –  Jan Teisler, světelný design –  Jan Plesník, kamera – Martin Žucha, hudba – Jiří Pavlica, stavba scény, mechaniky – Zdeněk Tkadlec, výtvarné práce – Jana Trubačová.          

Při stavbě betlému byl kladen velký důraz na vytvoření zajímavého prostoru, ale také atmosféry, která divákovi umožňuje prožít hluboký duchovní zážitek.  Tím je betlém charakteristický a mimořádný.  

Kapacita hlediště je 45 míst, doporučujeme rezervovat si prohlídku telefonicky, zejména před vánočními svátky.

Betlém byl realizován ve spolupráci s partnerskou obcí Dohňany na Slovensku. Projekt „Česko-Slovenský pohyblivý Betlém“ byl spolufinancován z prostředků Evropské unie v rámci Operačního   programu přeshraniční spolupráce Slovenská republika – Česká republika 2007 – 2013.

Adresa

Horní Lideč

Kontakt

telefon: +420 737 701 047

Najdete v okolí

Turistické cíle

Kostel sv. Václava
1.0 km
mapa
Památky lidové architektury
1.2 km
mapa
Lačnovské rybníky
1.3 km
mapa
PP Sucháčkovy paseky
2.4 km
mapa
Muzeum Vařákovy paseky
3.1 km
mapa
Přírodní památka Lačnov
3.1 km
mapa

Kalendář akcí

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí • Realizace web studio dat