Reduta

Reduta, bývalé gymnázium, je součástí barokního komplexu staveb, který vznikal ve druhé polovině 17. století a na začátku 18. století zásluhou působení příslušníků jezuitského řádu v Uherském Hradišti.

Jezuité se přesunuli do Uherského Hradiště z Kroměříže, odkud byli nuceni uprchnout před protestanty v době třicetileté války. I když jejich hlavním posláním bylo šíření katolicizmu, působili významně i v oblasti výchovy a vzdělání. První čtyři třídy gymnázia navštěvovalo už od roku 1644 na dvěstě kluků v bývalém Kurcbergrovském domě na jižní straně náměstí. Po vybudovaní koleje a kostela se začalo se stavbou gymnázia, základy kterého musely být – podobně jako kostela – zapilotovány do bažinatého podloží. Přístavba gymnázia architektonicky uzavřela celý areál, vytvořený čtyřmi jednopatrovými křídly obklopujícími pravoúhlý dvůr a rozdělený budovou kostela na dvě části. V komplexu gymnázia nesměl chybět divadelní sál, protože divadlo sehrávalo při výchově mládeže velký význam. Na přípravě a realizaci nebývale výpravných alegorických, historických a náboženských her se podíleli všichni pedagogové a studenti školy. I po zrušení gymnázia sloužil tento sál s výbornou akustikou jako příležitostná divadelní scéna.
Po desetiletích chátrání slouží Reduta po náročné a nákladné rekonstrukci, která byla dokončená v roce 2001,  opět obyvatelům i návštěvníkům města. Její reprezentativní a zajímavé prostory jsou využívány na pořádaní nejrůznějších kulturně-společenských akcí. Nádvoří zdobí kašna z dílny známého velehradského sochaře Otmara Olivy. Jeho kompozice je připomenutím významném působení barokního pedagoga a básníka Felixe Kadlinského i všech ostatních příslušníků jezuitského řádu v Uherském Hradišti.

 

Adresa

Reduta
U Reduty 256
686 01 Uherské Hradiště

Kontakt

Najdete v okolí

Turistické cíle

Kašna na nádvoří Reduty
0.0 km
mapa
Památník obětem 1. světové války
0.0 km
mapa
Kostel sv. Františka Xaverského
0.0 km
mapa
Nová radnice
0.0 km
mapa
Komenského náměstí
0.1 km
mapa
Galerie Joži Uprky
0.1 km
mapa

Kalendář akcí

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí • Realizace web studio dat