Galerie Panský dům

Pozoruhodná rozsáhlá barokní budova palácového charakteru (projekt barokní přestavby od Domenica Martinelliho) s dochovaným velmi hodnotným starším goticko-renesančním a renesančním jádrem s řadou zajímavých architektonických detailů. Prvořadá profánní (světská, nenáboženská) architektura patřící bezesporu k nejhodnotnějším dochovaným částem historického stavebního fondu památkové zóny a svým významem přesahující hranice města. Původně měšťanský dům, pozdně goticky, resp. goticko renesančně přestavěný roku 1512 na nový Panský dům. Z něj se dochovaly portály v jižním průjezdu a místnosti za nimi spolu s arkádovým nádvořím. Barokní přístavba byla provedena na přelomu 17. a 18. století pro Dominika Ondřeje Kounice. Poslední komplexní rekonstrukce byla provedena v sedmdesátých letech tohoto století, v půdních prostorách vestavěna Základní umělecká škola. Renesanční sloupy arkádového nádvoří jsou nahrazeny kopiemi (původní sloupy byly subtilnější, s jemnější profilací). Panský dům slouží dnes jako víceúčelová budova pro kulturní a společenské potřeby města. Nachází se zde obřadní síň, galerie, gotická kaple Kouniců a knihovna.

Tento původně měšťanský dům, byl roku 1512 goticko renesančně přestavěn na nový panský dům. Z něj se dochovaly cenné portály v jižním průjezdu a místnosti za nimi spolu s arkádovým nádvořím. Barokní přístavba byla provedena na přelomu 17. a 18. století pro Dominika Ondřeje Kounice. Autorem projektu byl proslulý italský architekt Domenico Martinelli. Poslední komplexní rekonstrukce byla provedena v sedmdesátých letech 20. století, kdy byly půdní prostory upraveny pro základní uměleckou školu. Renesanční sloupy arkádového nádvoří jsou nahrazeny kopiemi (původní sloupy byly subtilnější, s jemnější profilací).

Panský dům slouží dnes jako víceúčelová budova pro kulturní a společenské potřeby města. Nachází se zde obřadní síň, galerie výtvarných umění, gotická kaple Kouniců, knihovna a základní umělecká škola.

Adresa

Panský dům
Kaunicova 77
688 01 Uherský Brod

Kontakt

telefon: +420 703 177 776

Najdete v okolí

Turistické cíle

Knihovna Františka Kožíka Uherský Brod
0.0 km
mapa
Městská památková zóna Uherský Brod
0.0 km
mapa
Obelisk Via Lucis
0.1 km
mapa
Digitální planetárium Uherský Brod
0.1 km
mapa
Dům kultury Uherský Brod
0.1 km
mapa
Dominikánský kostel a klášter Nanebevzetí Panny Marie
0.1 km
mapa

Služby

Kalendář akcí

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí • Realizace web studio dat