Střečkův kopec, přírodní památka

Významná geologická lokalita asi 1,5 km sv. od Blatnice, bezprostředně na vrcholu kóty Střečkův kopec (360,5 m n. m.) a 800 m vjv. od kostela Sv. Antonínek. Jedná se o jámový lůmek o obvodu 30 m a hloubce maximálně 4 m sloužící v minulosti k příležitostné těžbě kameniva. Přístup je po hliněné polní cestě, která ústí na silnici Blatnice – Ostrožská Lhota asi 0,3 km pod Sv. Antonínkem. V lomu, který je součástí bělokarpatské jednotky magurského flyše, jsou zachyceny svrchnokřídové sedimenty antoníneckého souvrství (stáří okolo hranice kampán-maastricht). Jde o jeho jediný známý odkryv a současně i typovou lokalitu, která má značný význam pro korelace v rámci flyšového pásma Východních Alp a Západních Karpat.

Severovýchodně od obce Blatnice můžete ve vzdálenosti asi 1,8 km najít malý lom, významnou geologickou lokalitu o výměře 0,1 ha. Jedná se o jediný známý odkryv antonínského souvrství (kampán - maastricht). Těžbou kamene pro místní účely vznikl malý lom o obvodu asi 110 m a hloubce 0,4 m.

Ve stěnách lomu se nachází ojedinělý výchoz nově vymezené litografické jednotky - tzv. křídy od svatého Antonínka. Lokalita má význam pro vzájemnou korelaci flyšového pásma rakouských Alp a Západních Karpat.

Adresa

Strečkův kopec, přírodní památka
Blatnice pod Svatým Antonínkem

Najdete v okolí

Turistické cíle

Svatý Antonínek
0.6 km
mapa
Vinné búdy Pod Starou horou, památková rezervace
0.9 km
mapa
Blatnické muzeum
1.3 km
mapa
Kostel sv. Jakuba Staršího
2.3 km
mapa
Pastorační dům pátera Antonína Šuránka
2.3 km
mapa
Muzeum Ostrožská Lhota
2.5 km
mapa

Služby

Kalendář akcí

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí • Realizace web studio dat