Rusava

Naučná stezka Rusavské chodníčky

12km, středně náročná trasa, stoupání 510 výškových metrů

Rusava (pam.) – Rusava (kino) – Lukoveček (rozc.) – U Mostu (rozc.) – Za Vrchy (rozc.) – Skalný (rozc.) – Rusava – Hořansko (bus)

Naučná stezka má celkem sedm zastavení a přístupnou formou seznamuje návštěvníky s vývojem krajiny a přírodou okolí obce Rusava a Hostýnských vrchů, s životem původních Rusavjanů a s místní faunou a flórou. Stezka začíná v centru obce u Památníku obce u obecního úřadu. Pokračuje do údolí po žluté turistické značce k dalšímu zastavení. Dále trasa pokračuje údolím podél říčky Ráztoka po cyklotrase č. 5038 až k rozcestí Ráztoka – U Mostu. Zde začínáte stoupat po žluté turistické značce na rozcestí Za Vrchy a k vrcholu Pardus (673 m n. m.). Stezka dále pokračuje po červené značce, až se kousek od rozcestí Klapinov napojí na trasu Naučné stezky Hostýnské vrchy. Nyní odbočíte doleva a urazíte asi 1,5 km k rozcestí a rozvalinám bývalého hradu Skalný. Odtud vás již modrá značka dovede zpět na Rusavu.

Portášské chodníky

18 km, středně náročná trasa, stoupání 701 výškových metrů

Rusava – Bečva – Tesák – Rajnochovice – Podhradní Lhota

Portáši byli zemským bezpečnostním sborem, který měl na starosti ochranu průsmyků, hranic a bezpečnost v příhraničí.  Kromě toho Portáši potírali pytláctví, chytali odvedence, kteří nepřišli k odvodu, nebo pronásledovali pašeráky tabáku a soli. Portáši měli po celých Beskydech, Javorníkách i Hostýnských vrších přibližně 10 dlouhých tras, které se vzájemně dotýkaly a prolínaly. V Rusavě začínala jedna z těchto tras, která přetínala Hostýnské vrchy od jihu k severu a končila v obci Podhradní Lhota. Vydat se na tuto trasu můžete po modré turistické značce z Rusavy přes místní část Hořansko, kde opustíte modré značky a budete se držet asfaltky vpravo kolem pramenů řeky Rusavy, až na Horní Hořansko, dále po červené turistické značce až na hřebenovou magistrálu vedoucí ze Svatého Hostýna. Zde navážete na zelenou značku, která vás dovede přes Tři Kameny až na rozcestí Tesák. Odtud půjdete po červené značce přes Sochovou až do Rosošného. Zde se napojíme na žlutou značku kolem bývalé školy v přírodě, až dojdeme na rozcestí Pod černou bařinou. Zde se napojíme na zelenou značku, která nás povede kolem zříceniny hradu Šaumburk až do Podhradní Lhoty.

Kalendář akcí

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí • Realizace web studio dat