Bystřice pod Hostýnem a okolí

Naučná stezka Chodník Masarykových

6,5km, lehká trasa, stoupání 280 výškových metrů

Chvalčov – PP Pod Kozincem – Chvalčov (m. č. Dědina) – Chvalčov (hot. Říka) – Jaroslavova studánka – Chvalčov – lesní školka (rozc.)

Vlastivědně zaměřená naučná stezka vás na 4 zastaveních seznámí s historií, krajinou a přírodou okolí obce Chvalčov v Hostýnských vrších. Je lehká, nenáročná. Stezka byla vytvořená na památku pobytu T. G. Masaryka s rodinou v roce 1898. Začíná na severovýchodě obce Chvalčov, v místní části Lhota, u domu č. 401 s pamětní deskou, ve kterém byli Masarykovi ubytováni. Stezka směřuje proti proudu říčky Bystřičky, kolem památníků padlých v 1. světové válce. Zde trasa odbočuje vlevo a mírným stoupáním vede pod Kozinec (479 m n. m.) s výhledem do údolí Bystřice a na okolní vrcholy. Dál pokračuje až na hřeben Kozince. Stezka vás vede k lesnatému vrchu Hradištěk, kde byl kamenolom, a pak chatovou oblastí klesá k prameni s pitnou vodou. Dále trasa ubíhá asfaltovou cestou ke kapličce a k říčce Bystřičce. Chodník sleduje tok Bystřičky proti jejímu proudu a chvíli vede souběžně se žlutou turistickou značkou, kterou poté opouští a zahýbá do údolí mezi vrchy Hostýn a Kuželík. Zvolna stoupá a vyústí na paseku, kde končívaly často výlety T. G. Masaryka a jeho rodiny, zde také končí Naučná stezka Chodník Masarykových.

Rodinná stezka I.

2,5 – 3,5 km, lehká trasa

Končiny, Bedlina

Trasa určená všem, kteří chtějí poznat krásné, ale takřka neznámé okolí Bystřice pod Hostýnem. Trasa je vhodná a vyzkoušená také pro pohodovou procházku s kočárkem nebo malými dětmi. Z Masarykova náměstí se ulicí Dolní a Nádražní dostaneme k vlakovému přejezdu. Poté se vydáme při mírném stoupání po Ulici Slobodově až na její konec a pokračujeme polní cestou do Končin (směr Slavkov pod Hostýnem). Zde můžeme zvolit dvě varianty. Ta první nám nabízí ze zříceniny hradu Chlum krásný výhled na Slavkov pod Hostýnem, Hostýnské vrchy a při dobré viditelnosti také Holešov, částečně Hulín a Kroměříž. Na tento vrchol se dostaneme, když projedeme polní cestu směrem vzhůru a při zdolání sedla nad Slavkovem pod Hostýnem odbočíme opět po polní cestě vpravo a cestou kolem okraje lesa se dostaneme až k vrcholu. Druhá varianta pro méně náročné nám nabízí dvouhodinou trasu – na konci ulice Slobodova (asfaltové části) odbočíte na louku směrem vlevo a po jejím okraji se při středně náročném stoupání dostanete na Bedlinu. Odměnou vám bude krásný pohled na Bystřici a její okolí, zvláště v odpoledních hodinách. Z Bedliny vás čeká úsek 500 metrů po asfaltové silnici směrem k záchytnému parkovišti na Svatý Hostýn po ulici Jeřabinová. Pak vám už zbývá jen projít ulici Hostýnská a Čs. brigády a jste opět na náměstí.

Rodinná stezka II.

3,5 km, lehká trasa

Hostýn

Opět se jedná o nenáročnou rodinnou trasu určenou pro pohodlný výlet rodin s kočárky nebo s malými dětmi. Pro začátek využijte autobusové dopravy a ze zastávky na náměstí nebo u hřbitova se dopravíte za necelou půlhodinku až pod vrchol Svatého Hostýna. Zde se pohodlně dostanete po asfaltových cestách jak k bazilice, muzeu, tak také na rozhlednu. Pokud bude počasí přívětivé, cesta dolů po asfaltové silnici trvá klidným tempem 1,5 hodiny k rozcestí Lázně a odtud po modré turistické značce kolem hřbitova se dostanete až na náměstí T. G. Masaryka. Pokud vám počasí nebude přát, můžete i cestu zpět zvládnout autobusem až na náměstí. Pokud jste turisticky zdatnější (bez kočárku), doporučujeme se ze Svatého Hostýna vydat po červené turistické značce, kolem Vodní kaple se svatou vodou až zase zpět do Bystřice pod Hostýnem. Tato trasa je určena pro pěší a není vodná s kočárky.

Kalendář akcí

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí • Realizace web studio dat