Brusné

Obec je poprvé připomínána již v roce 1358, kdy je v olomouckých zemských deskách zapsána jako majetek Oneše ze Slavkova. Neoddělitelně je však spojena s hradem Křídlo, vystavěným na výrazném východním ostrohu jednoho z vrchů, ležícího v katastru obce. V polovině 15. století se pak stali držiteli obce Brusné i hradu Křídla bratři Leonard a Herbort z Bořitova a Počenic, někdy v pramenech uváděni s přídomkem "z Křídla".

K zajímavostem katastru obce Brusného patří doložená existence vsi Chlumečné, která zanikla v pohnutých dobách konce 15. století. Toto období je i významným mezníkem pro samotnou obec Brusné, neboť byla spolu se svobodným dvorem a mlýnem, ale také hradem Křídlem a již zpustlou vsí Chlumečnou, prodána Zdeňkovi z Kokor. Ještě v témže roce koupili uvedený majetek páni z Hustopečí, majitelé bystřického panství. Součástí bystřického panství bylo Brusné až do 20.století.

Obyvatelstvo Brusného z velké většiny tvořili střední a drobní rolníci, nechyběl ovšem mlynář a v obci existoval svobodný dvůr. Doba 16. století byla časem rozvoje obce - zvýšil se počet obyvatel, existoval zde nejen mlýn, ale také pila, žil zde i kolář a v obci se vyráběly saně a samozřejmě i brusy a brousky. Období 19. století přineslo řadu velkých změn. Obec se rozrůstala a rozvíjela, přibylo nejen obyvatel, ale i řemesel a činností, kterými se lidé zabývali a živili. K velice zajímavým patřila výroba potaše "salajky", kterou zavedl v roce 1808, po dohodě s bystřickou vrchností, Michal Schimerle, holešovský žid, když postavil na své náklady potašovnu.

Adresa

Brusné

Kontakt

Turistické cíle

Zřícenina hradu Křídlo Brusné
mapa
Panský mlýn Brusenka Brusné
mapa

Kalendář akcí

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí • Realizace web studio dat