Malé muzeum kovářství

Podoba expozice

Prohlídka Malého muzea kovářství se skládá ze tří odlišných částí:

1. V prostoru samotné kovárny a kovářské výhně se návštěvníci dozvědí základní informace o provozu panské a vesnické kovárny, seznámí se s její historií a vybavením. Nástroje a vybavení kovárny jsou instalovány tak, aby příchozí měli pocit, že je kovárna stále využívána a kovář pouze před chvílí někam odešel. Mezi nástroje, které okamžitě zaujmou pozornost návštěvníků, bude jistě patřit velký měch, který přiváděl do výhně vzduch a zvyšoval teplotu ohně. Nejmladší návštěvníky jistě zaujme „tajná“ chodba, jejíž vchod se nachází přímo pod výhní. Chodba vede směrem k protějšímu hostinci U Cabiša, ale po několika metrech končí a dále je již zasypána. Její prostor jsme zpřístupnili osvětlením a zrcadlem tak, aby do ní mohli „nahlédnout“ všichni hosté.

2. V bočním přístavku, v prostoru bývalého skladiště, jsou expozičním způsobem za pomoci vybraných sbírkových předmětů a panelů shrnuty poznatky o tradici kovářství v Holešově. Představujeme zde detailněji způsoby kovářské práce a jeho vybavení. Prostor se dostává i podkovářství jako zvláštní specializaci kovářského řemesla. Své místo zde budou mít i ukázky uměleckého kovářství. Dominantním předmětem je zde čerstvě zrestaurovaný hodinový stroj, který pochází z věže holešovského zámku a je dokladem perfektní hodinářské práce. Stroj je asi 200 let starý a skládá se ze 137 dílů. Rám a hřídele byly ručně vykovány a vypilovány ze železa. Protože nechceme návštěvníky o jeho zhlédnutí ochudit, je představen právě v kovárně.

3. Poslední část expozice se nachází ve druhé polovině kovárny, která dříve sloužila jako obytné stavení kováře a jeho rodinných příslušníků. V levé části přízemí vznikl interiér lidové jizby a komory. Protože se Holešov nachází na etnografické hranici Valašska a Hané, jsou zde představeny předměty lidové kultury z pomezí těchto dvou regionů. Při tvorbě interiéru se vycházelo ze sbírkových fondů Městského muzea a galerie v Holešově.


Adresa

Malé muzeum kovářství
Zámecká 183
769 01 Holešov

Kontakt

telefon: +420 739 245 336

Kontaktní osoba

Mgr. Nikol Holubová

Turistické cíle

Šachova synagoga Holešov
mapa
Zámek Holešov Holešov
mapa
Černá kaple Holešov Holešov
mapa
Kostel Nanebevzetí Panny Marie Holešov
mapa
Židovský hřbitov Holešov s obřadní síní Holešov
mapa
Malé muzeum kovářství Holešov
mapa

Kalendář akcí

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí • Realizace web studio dat