Kostel Narození Panny Marie a sv. Anny

Nejvýznamnější historickou a architektonickou památkou v Rajnochovicích je barokní kostel Narození Panny Marie a sv. Anny nazývaný pro svou majestátnost „valašskou katedrálou“. Původní dřevěný kostelík sv. Anny stával uprostřed dnešního hřbitova.
Roku 1716 byl olomouckým biskupem Wolfgangem hrabětem Schrattenbachem postaven nynější barokní chrám Narození Panny Marie a sv. Anny. Vysvěcen byl až roku 1742. Návrh projektoval italský architekt G. P. Tencally. Chrámová loď je dlouhá 38 m, široká 12 m. Věž dosahuje 37 m a je zakončena pyramidovitou střechou, do které byly v roce 1972 zavěšeny dva zvony. V roce 1754 byla věž z bezpečnostních důvodů snížena.
 
Na hlavním oltáři se nachází soška sv. Anny Samotřetí s Pannou Marií, Ježíškem a postavou rytíře připomínajícího legendu a tvůrce sousoší. Štukovou výzdobu prováděl Baltazar Fontany. Boční oltáře jsou zasvěceny sv. Wolfgangu, sv. Václavu a Panně Marii Lurdské. Varhany, jejichž původní barokní skříň pochází z roku 1720 a je jednou z nejstarších na Moravě, jsou ozdobeny postavou krále Davida s andílky hrajícími na dávné hudební nástroje.
 
K průčelí kostelu vede schodiště, na kterém se nachází po pravé straně kamenný kříž. Kříž pochází z roku 1737 a je vyroben z hrubozrného pískovce. Po levé straně se nachází pieta sochy sedící Panny Marie s Kristem na klíně. Na zadní části sochy je letopočet 1815 a je vyrobena z jemného pískovce.
Nad hlavními vraty můžete shlédnout kamenný rodový erb Wolfganga Schrattenbacha, sluneční štukové hodiny, sochu sv. Jana Sarkandra (pravá strana) a sochu sv. Jana Nepomuckého (levá strana).
 
U kostela se nachází hřbitov s kamennou pietou Panny Marie, držící na klíně bezvládné tělo Krista. Na podstavci s mramorovou deskou je nápis "Matko bolestná, oroduj za nás!" Sousoší pochází z konce 18. století.

Adresa

Kostel Narození Panny Marie a Svaté Anny
Rajnochovice 12
(Římskokatolická farnost Rajnochovice)
768 71 Rajnochovice

Kontakt

telefon: +420 573 391 156

Najdete v okolí

Turistické cíle

PP Skalka-Polomsko
PP Skalka-Polomsko Rajnochovice
0.8 km
mapa
Rajnochovická lesní železnice, z.s. Rajnochovice
1.0 km
mapa
PP Vřesoviště Bílová
PP Vřesoviště Bílová Rajnochovice
1.9 km
mapa
Zřícenina hradu Šaumburk Podhradní Lhota
1.9 km
mapa
Zřícenina hradu Zubříč Podhradní Lhota
2.0 km
mapa
Památná lípa
Památná lípa
3.0 km
mapa

Kalendář akcí

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí • Realizace web studio dat